Petak, 17. svibnja 2024.

KRIM ISTRAGA ‘Poduzetnik’ (43) dogovorio sumnjiv posao vrijedan čak 117 milijuna eura, ispostavilo se da je sve prevara

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 43-godišnjakom zbog sumnje u prijevaru u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pranje novca.

Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila je da se sumnja da je on kao direktor trgovačkog društva s područja Koprivničko-križevačke županije 2019. godine s ciljem stjecanja znatne protupravne imovinske koristi za to trgovačko društvo doveo u zabludu stranog državljanina, odnosno vlasnika drugog trgovačkog društva u inozemstvu, a ujedno i suvlasnika društva s područja županije na način da je organizirao lažno potpisivanje ugovora te stranog vlasnika doveo u zabludu o istinitom poslovnom događaju kojim je njihovo zajedničko trgovačko društvo ugovorilo posao u vrijednosti od 117 milijuna eura.

– Nadalje, sumnja se da je osumnjičeni suvlasnika zajedničkog trgovačkog društva na temelju lažnog zahtjeva za dodjelu sredstava fonda doveo u zabludu vezano za sufinanciranje ugovorenog posla sredstvima iz europskih fondova te je suvlasnik sa svog trgovačkog društva doznačio na račun njihovog zajedničkog trgovačkog društva novčani iznos od 4,3 milijuna eura čime je oštećeno njegovo trgovačko društvo u inozemstvu – objasnili su u policiji.

Uz to, sumnja se da je osumnjičeni 2020. godine uplaćeni novčani iznos, znajući da se radi o imovini stečenoj kaznenim djelom te u cilju prikrivanja, dalje prebacio na račun svog drugog trgovačkog društva u inozemstvu, a sve u namjeri da novčanu transakciju prijevarom u gospodarskom poslovanju protupravno stečenog novca, neistinito prikaže osnovanom.

Zbog sumnje u počinjenje spomenutih kaznenih djela protiv njega je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

zatvori