Subota, 27. travnja 2024.

Komemoracija i okrugli stol uz 80. godišnjicu zatvaranja Danice – prvog koncentracijskog logora u NDH

U povodu 80. godišnjice zatvaranja logora Danica u Koprivnici, a koji je zatvoren 1. rujna 1942. godine, na današnjem prostoru Spomen područja Danica u ponedjeljak 26. rujna održat će se komemoracija i okrugli stol.

Komemoracija je na rasporedu u 13:30, a okrugli stol u 14 sati. Organizator ove komemorativne i memorijalne svečanosti je UABA grada Koprivnice uz suorganizatore Grad Koprivnicu, Koprivničko-križevačku županiju i ZUABU Koprivničko-križevačke županije uz stručnu i logističku potporu domaćina događanja Muzeja grada Koprivnice. Vijence u znaku kulture sjećanja na stradale zatočenike logora će položiti više delegacija, dok će u prigodnom programu Okruglog stola biti riječi o stradanju logoraša u više desetaka ustaških logora s posebnim osvrtom na stradanje u prvom koncentracijskom logoru Danica. U svečanosti će prisustvovati i učenici povijesnih grupa osmih razreda koprivničkih osnovnih škola sa svojim profesorima povijesti. U slučaju kiše Okrugli stol održat će se u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu.

Danica, prvi koncentracijski logor, osnovan je 15. travnja 1941. godine u MUP-u NDH istoga dana kada se poglavnik Ante Pavelić vratio iz ustaške emigracije iz Italije u Zagreb. Logor je bio prvi u nizu 40-ak logora u koje su upućivani zatočenici Danice od Lobor grada i Gornje Rijeke, Jadovna, Slane i Metajne na Pagu, Jasenovca do Auschwitza. Prema 40-godišnjim istraživanjima povjesničara Zdravka Dizdara koja su objavljena u velikoj trosveščanoj ediciji u izdanju Muzeja grada Koprivnice “Logor Danica u Koprivnici 1941. – 42.” kroz logor je prošlo 4.349 poimence poznatih nam logoraša, od kojih su ubijena tri.

Danas Spomen područje Danica ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Koprivnica je grad ishodišta logorskog holokausta i genocida nad Židovima, Srbima i Romima te zločina nad Hrvatima antifašistima u NDH i stoga je Danica, prvi koncentracijski logor u NDH, danas najhumanističkija i najsnažnija identitetska točka grada Koprivnice koju valja kontinuirano njegovati u europskoj i nacionalnoj Kulturi sjećanja, a upravo čemu je posvećeno i obilježavanje ovdje navedene obljetnice.

zatvori