Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Svečano otvoreno spomen obilježje podravskoj legendi Blažu Lengeru

Podravska legenda Blaž Lenger u Dragancima u općini Podravske Sesvete dobila je spomen obilježje koje je svečano otkriveno u subotu.

– Ovim spomen obilježjem želimo dati zahvalu na njegovo bogato glazbeno stvaralaštvo. Blaž davne 47. godine prošlog stoljeća osniva sastav Lengeri s kojim ostvaruje značajne uspjehe – kazao je Mladen Sitek, načelnik Općine Podravske Sesvete.

Načelnik je istaknuo kako je sastav doživio veliku popularnost za ove krajeve.

– Lenger je u svojem 30-godišnjem stvaralaštvu nastupio na brojnim festivalima, radiju i televiziji. U vrijeme svog stvaralaštva izdali su osam ploča s više desetaka pjesama – kazao je te nabrojio neke od najpoznatijih pjesama.

Dodao je kako je Lengerova ostavština ostavila neizbrisiv trag ne samo na području Podravine, već i šire.

– Blaža ćemo pamtiti ne samo po glasu, pisanju i skladanju pjesama, već i po njegovom instrumentu, kontrabasu. Zahvalu upućujem Udruzi mladih i nekolicini mještana koji su dali inicijativu za otvaranje ovog spomen obilježja. Prihvatili smo tu ideju i poduprli tako da se upravo ovdje ova bista postavi u sklopu ovoga društvenog doma – rekao je načelnik te posebno zahvalio Krunoslavu Posavcu, autoru skulpture.

Načelnik je zaključio kako mu je iznimno drago što je projekt realiziran u sklopu Dana općine.

Prisutnima se na samom početku obratio Jurica Tomljanović, ispred organizatora Udruge mladih Draganci, koji je iskazao veliku zahvalu i ponos što je Blaž Lenger na Dragancima, gdje mu je i mjesto.

Organizator je uz Udrugu mladih Draganci i Općinu Podravske Sesvete, TZP Dravski Peski, čiji je direktor Alen Janći, pohvalio inicijativu mladih.

zatvori