Nedjelja, 26. svibnja 2024.

FOTO Svečano proslavljen Dan križevačkih branitelja i 31. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja Ponos branitelja – u znaku križa običježena je proslava Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 31. obljetnica oslobođenja Vojarne u Križevcima.

Proslavu je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Vijence su položile i delegacije Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i Kriznog stožera, obitelji poginulih i nestalih branitelja i braniteljskih udruga.

U restoranu Vojarne održana je središnja proslava, prilikom koje su uzvanici održali prigodne govore. Čestitku križevačkim braniteljima povodom njihovog dana uputio je predsjednik Zoran Milanović.

– Naša su prava pretočena u državu upravo zahvaljujući žrtvi branitelja i to treba neprestano ponavljati i biti ponosan. Na nama je da se s energijom i strašću borimo za vrijednosti koje su nam ostavili, za naše samopoštovanje i naš identitet jer je nama samima najviše stalo do naše zemlje. Hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku – rekao je predsjednik Milanović.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn je kazao kako su se križevački branitelji zlatnim slovima upisali u povijest grada.

– Hrabrost koju su pokazali križevački branitelji nadilazi granice mogućeg. Sve ih je krasilo goruće srce i ljubav prema obitelji, gradu i domovini. Vi ste naši heroji i zaslužili ste uređenu državu u kojoj će naša djeca imati sretnu budućnost – kazao je.

Prigodnim riječima križevačkim se braniteljima obratio i saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Nije normalna zemlja koja ne može sama zaštiti svoju naftu, plin, slavonsku žitnicu za koju ste se vi borili, nego bi ju najradije dala na upravljanje nekome drugome. To jesu teške teme, to je ogromna odgovornost, ali vaša pobjeda govori da je i to moguće obraniti i ostvariti jer će upravo to biti najbolje čuvanje sjajne pobjede koju ste nam vi dali u temelje naše države. Hvala vam još jednom, neka nam žive slobodni, kraljevski, hrvatski Križevci, neka nam žive naši branitelji, sretan vam Dan križevačkih branitelja – poručio je Jakšić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren također je izrazio zahvalnost svim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje naše države.

– Osjećamo se ponizno u prisustvu naših branitelja i članova njihovih obitelji te nastojimo očuvati sjećanje na njih i na sve što su učinili za našu slobodu i samostalnost. To je najmanje što možemo učiniti, a mislim da se svi slažemo kako se ovaj prostor bivše vojarne nije mogao bolje iskoristiti. Ovdje ima toliko novih sadržaja koji daju dodatnu vrijednost žrtvi naših branitelja. Zadovoljstvo mi je što smo se okupili i odali priznanje ljudima koji su zaslužni za sve ono što danas imamo, a želja nam je da nastavimo graditi budućnost u zajedništvu i slozi – zaključio je Koren.

zatvori