Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Povodom 80. godišnjice zatvaranja logora Danica na spomen području održan prigodan program

U povodu 80. godišnjice zatvaranja logora Danica u Koprivnici na sadašnjem spomen području jučer je održana komemoracija i okrugli stol.

Iz Gradske uprave poručili su da su vijence u znaku kulture sjećanja na stradale zatočenike logora položile delegacije Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Židovske općine Koprivnica, Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Koprivnice, kao i delegacije antifašističkih udruga s područja Koprivničko-križevačke županije, Međimurske županije, Grada Varaždina i Grada Križevaca.

– U sklopu okruglog stola koji je vodio viši kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić bilo je riječi o stradanju logoraša u više desetaka ustaških logora s posebnim osvrtom na stradanje u prvom koncentracijskom logoru Danica. Svoj doprinos programu dali su učenici povijesnih grupa osmih razreda koprivničkih osnovnih škola sa svojim profesorima povijesti – objasnili su u Gradu.

Spomenimo i da se u prigodnom programu uime Grada okupljenima obratila zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, a uime Županije zamjenik koprivničkog-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Govor je održao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Franjo Habulin.

zatvori