Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Važno je mijenjati stavove i mitove da je nasilje problem koji se tiče isključivo obitelji

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je danas u Đurđevcu javnom akcijom koja je usmjerena podizanju svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji.

Marina Švagelj Jažić iz Udruge HERA istaknula je da se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u spomen na 22. rujna 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

– Cilj je senzibiliziranje građanki i građana na problematiku obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Ovo je prilika da putem dijeljenja informativnih materijala građane upoznamo s njihovim pravima, s načinima prijave obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, s time na koji način rade institucije i tko im sve može pružiti pomoć ili podršku – rekla je Švagelj Jažić.

Dodala je da nastavljaju s raznim akcijama koje su usmjerene ne samo na senzibiliziranje građanki i građana o ovoj temi, već i na senzibiliziranje institucija, drugih organizacija i stručnih osoba koje se u svom radu susreću sa žrtvama obiteljskog nasilja i sa ženama žrtvama nasilja o važnosti međuresorne suradnje.

Maja Gregurović iz Policijske uprave koprivničko-križevačke naglasila je da je primarni posao prevencija.

– Idemo spriječiti, idemo surađivati sa svim institucijama, školama, djecom i roditeljima da se nasilje ne bi dogodilo. Vrlo nam je važno da iskoristimo svaku priliku kako bismo javnost potaknuli na promišljanje, kako bi se mijenjali stavovi i mitovi kako je nasilje problem koji se tiče isključivo obitelji. Nasilje je nešto što treba prijaviti, nešto o čemu ne treba šutjeti, a statistika je u ovom slučaju nažalost zbir sasvim netočnih podataka Kod nas imamo evidentirano 500, 600 nasilnih osoba koje nasilje nisu počinile prvi put, najčešće su to bile osobe pod utjecajem alkohola, ali alkohol nije uzrok i alkohol nije opravdanje. Za nasilje nema opravdanja – zaključila je.

Spomenimo da je Udruga HERA akciju provela u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom, Centrom za socijalnu skrb Križevci, Policijsku upravu koprivničko-križevačku, a podršku svake godine pruži i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

zatvori