Petak, 26. travnja 2024.

Bolnica u prvih pola godine zabilježila 11 milijuna kuna gubitka, oporba u šoku, a Koren bez komentara

Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren predstavio je polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2022. godinu.

Ukupni prihodi i primici županijskog proračuna planirani su u 2022. godini u iznosu od 897 milijuna kuna, a ostvarenje istih iznosi 395 milijuna kuna, odnosno 44 posto godišnjeg plana. Prihodi i primici u odnosu na prethodnu godinu veći su za 21,9 posto. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci izvršeni su u ukupnom iznosu od 377,5 milijuna kuna, što je 40,9 posto od planiranih za 2022. godinu. Ukupno ostvareni rashodi i izdaci u 2022. godini u usporedbi s prethodnom godinom veći su za 14,8 posto od ostvarenih rashoda za 2021. godinu. Najveći indeks rasta imaju rashodi za nabavu nefinancijske imovine, rekao je Koren i objasnio:

– U konačnici, prema polugodišnjem poslovanju proračuna za 2022. godinu ostvaruje se višak od 17,5 milijuna kuna, a to je konsolidirani rezultat Županije i svih njenih korisnika. Naravno, na isti osim Županijske uprave utječu i njihovi rezultati, posebice gubici zdravstvenih ustanova, najviše Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, a osim Zavoda za javno zdravstvo koji je pokrio većinu tog gubitka. Zbog utjecaja prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja od 47,9 milijuna kuna, ukupni rezultat na razini Županije rezultira manjkom od 30,5 milijuna kuna. Ponavljam, najznačajniji utjecaj je sistemski manjak koprivničke bolnice koji je kumuliran svih prethodnih godina – rekao je Koren i najavio da bi u budućem vremenu država trebala preuzeti osnivačka prava županijskih bolnica što bi riješilo problem ogromnih gubitaka.

Očekivano, polugodišnji izvještaj je izazvao dosta kritika od strane oporbenjaka. Tomislav Golubić iz redova SDP-a odmah je reagirao na ogromni manjak koji bolnica kontinuirano akumulira.

– U prvih šest mjeseci pričamo o skoro 11 milijuna kuna novog duga bolnice. Tu nešto ne valja. S druge strane, županijski Zavod za javno zdravstvo je prošle godine imao dobit od 15 milijuna kuna, a sad u prvih šest mjeseci devet milijuna kuna. Ako je to takav modus operandi, onda bi volio da netko kaže da će Zavod služiti novce, a bolnica trošiti i na kraju će sve doći na pozitivnu nulu. A ne ovako, minus od 11 milijuna kuna u prvih šest mjeseci. U čemu je problem? Meni to nije normalno – poručio je Golubić.

Nezavisni Željko Lacković također se požalio na način na koji Županija i bolnica funkcioniraju i rekao da bi zdravstveni sustav mogao biti puno bolje uređen.

– Već sam govorio da upravo u stavkama koje vam kontinuirano rastu imate dovoljno sredstava da zadržite neke liječnike, podignete standard kroz benefite koji se osiguravaju kroz proračune drugih županija i da osigurate jednako dostupnu zdravstvenu skrb. Zdravstveni sustav možete urediti zbog činjenice da vam raste prihod od rudne rente koji je opći prihod – kazao je.

Neke od projekata koje je župan naveo u izbornom programu, a županijska vlast još uvijek nije provela nabrojao je pak SDP-ov Mladen Kešer. Spomenuo je izgradnju Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, rekonstrukciju i dogradnju bolničke ljekarne i proširenje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite osiguravanjem dodatnih ambulanti.

– Riječ je o programu Mreže nezavisnih lista Odaberi sigurno s kojim je župan izašao pred svoje birače. Zapravo je narod bio obmanut jer ovih projekata nema ni u proračunu – naglasio je.

Nakon svih ovih kritika župan je rekao da je bez komentara, dok je u kasnijim raspravama nadodao da ponekad nema potrebe nadmudrivati se i odgovarati na bezbroj netočnosti koje vijećnici na skupštini iznesu.

– Bez obzira što se napravilo, oporba će sve uvijek prikazati negativno, a ono pozitivno neće naglasiti. Ovo je natjecanje u disciplini ‘što gore, to bolje’. Slušam ovo sve već dosta godina – zaključio je kratko Koren.

zatvori