Petak, 26. travnja 2024.

Salajec: FIUK u tri dana posjetiteljima nudi izvedbe performansa, predstava i koncerata

Deveto izdanje Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta FIUK počinje sutra u Koprivnici, a u tri dana posjetiteljima nudi izvedbe performansa, predstava i koncerata.

Andreja Salajec, ispred Udruge Mamuze koja je organizator, rekla je Dravi.info što nas sve očekuje ove godine.

– Počinjemo u četvrtak u nama vrlo izazovnom i zanimljivom terminu u 12 sati s performansom Bušilice autora Ivana Grobenskog. Performans će se održati u Sinagogi i traje šest sati. Nakon toga, također u Sinagogi, gledat ćemo video Tene Antonije Torjanac, Ofelijino ludilo. Za kraj, u četvrtak imamo koncert benda Revirgin u Pixelu – istaknula je Salajec.

Snimio Marko Posavec.

Dodala je kako se program nastavlja u petak predstavom Legitimacije u Domu Mladih te koncertom Tonote u Pixelu.

– U subotu smo se ponovno odlučili za jedan raniji termin, u 10 sati Gradskom tržnicom prošetat će Andrej Zbašnik i pritom dijeliti poruke ljubavi – objasnila je Salajec i dodala da se program nastavlja u 20:30 predstavom u Domu mladih te od 22 sata koncertima bendova ManMachine i Lepša Brena u FUNK-u.

Istaknula je da FIUK nije zadan tematski već njegov koncept ide u tri smjera.

– Prvi je pružiti publici da vidi suvremena umjetnička ostvarenja koja su možda malo i na margini i koja ne možemo često pogledati u kazalištu. Također, nastojimo zvati nezavisne umjetnike, nezavisna kazališta, udruge, organizacije, mlade neafirmirane umjetnike – dodaje Salajec.

Drugi smjer odnosi se na to da se izvedbe smještaju na različite lokacije u gradu.

– Želimo potaknuti posjetitelje da pogledaju svoj grad malo drugačijim očima, odnosno da nam neko mjesto, kraj kojeg inače normalno prolazimo ili ga koristimo u skroz drugu svrhu, u tom trenutku kada gledamo izvedbu, postaje umjetnička scena – kazala je.

Salajec je istaknula da je treći smjer razvoj civilnog društva u Koprivnici.

– Okupljamo velik broj volontera. Želja nam je ostvariti suradnju i nekakvu platformu jer mnogi od njih kasnije postanu i naši izvođači, neki kad odu na studij u druge gradove tamo volontiraju ili pak ostaju volontirati kod nas cijele godine. Nekako je ideja da zajednički stvaramo kulturni produkt, možda čak i u smislu nekakvog eksperimenta – zaključila je Salajec.

zatvori