Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Prilagodba i prijelaz web shopova iz kune na euro

01.01.2023. Hrvatska uvodi valutu euro (EUR) umjesto hrvatske kune (KN).

Zakonski temelji regulirani su: Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakonom o zaštiti potrošača te Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga.

Od 05.09.2022. uvodi se zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena, što se odnosi i na web shopove kao i na web stranice.
Ukratko, radi se o obvezi dvojnog prikaza cijena i u fizičkim trgovinama, radnjama, marketinškim materijalima, društvenim mrežama, web stranicama odn. na svim mjestima gdje se općenito ističu cijene.

Dvojno iskazivanje cijena znači da je potrebno uz prikaz cijene u valuti KN, prikazati i cijenu u valuti EUR, na cijelom web shopu, od prikaza cijena kod listanja proizvoda do cijelog procesa naručivanja, kreiranja ponuda i obrade narudžbi u pozadini te formiranja računa.

Dvojno iskazivanje cijena je nužno da bi se zaštitili potrošači na web shopu, odn. kako bi oni mogli u svakom trenutku u prijelaznom razdoblju imati prikaz cijene i u KN i EUR radi svoje percepcije cijena.

Koliko će trajati obvezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima?

Prijelazno razdoblje u kojem se počinje prikazivati dvojna cijena u kunama i eurima kreće s 05.09.2022., a završava se 31.12.2023. godine.

Za početak će se od 05.09.2022. prikazivati kuna kao trenutna valuta, uz prikaz informativne cijene u eurima.

Tečaj konverzije je fiksno definiran: 7,53450 kn za eur.
Fiksni tečaj konverzije iz kune u euro potrebno je globalno prikazati na web shopu, uočljivo i vidljivo, neovisno o dvojnom prikazu cijena.

Prikaz vrijedi i kod svih akcijskih ponuda, odn. ukoliko je unesena akcijska cijena u kn, ona treba biti predstavljena dvojno i kroz cijenu u eur.

Način prikaza dvojnog iskazivanja cijena u kn i eur na web shopovima

Od 05.09.2022. će se uz cijene u KN kao trenutnoj valuti trebati prikazi i cijene u EUR (npr. desno u zagradi ili ispod).

Od 01.01.2023. euro postaje glavna valuta te će se cijene u kunama prikazivati u zagradi ili ispod.

Prilikom iskazivanja prodajnih cijena roba i usluga potrebno je koristiti oznaku EUR ili znak € i to iza iznosa i razmaka (primjerice iznos od 50 EUR ili 50 €).

Od 01.01.2024. prestat će obveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima, odn. ostaje samo prikaz u eurima, konačno!

Ma, tko će to uopće kontrolirati?

Nadležna inspekcijska tijela detaljno će nadzirati poštivanje obveze dvojnog iskazivanja cijena i kažnjavati prekršitelje koji nemaju dvojno iskazane cijene ili koji ne primjenjuju fiksni tečaj konverzije na ispravan način (puni brojčani iznos).

Ugradnja dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima za web shopove te usklađenje sa zakonom – posebna ponuda tvrtke UNICITAS d.o.o. iz Koprivnice

Naša ponuda za vlasnike web shopova izrađenih u WooCommerce (WordPress) tehnologiji obuhvaća:

1. prilagodbu vašeg web shopa za dualni prikaz cijena (kn i eur), u zakonskom roku od 05.09. 2022. – 01.01.2024.
2. konverziju cijena iz kn u eur, u zakonskom roku od 01.01.2023.
3. postavljenje eura za primarnu, a kune za sekundarnu valutu u zakonskom roku od 01.01. 2023.
4. isključivanje dvojnog prikaza cijena na zakonom definirani datum od 01.01.2024.

A koliko to košta kod vas?

Iako smo izradili preko 100 web shopova, sigurni smo da možemo svima ispuniti zakonske obveze prelaska iz kn na eur na vrijeme!

Cijenu za svakog korisnika formirat ćemo individualno, ovisno o nekoliko faktora.

Kontaktirajte nas za ponudu na vrijeme i osigurajte da vaš web shop bude usklađen sa zakonom!

zatvori