Subota, 27. travnja 2024.

Koren sudjelovao na sjednici Hrvatske zajednice županija, raspravljalo se o aktualnostima

Koprivničko-križevački župan Darko Koren sudjelovao je na sjednici izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Iz Službe ureda župana poručuju da su župani između ostalog raspravljali o aktualnostima iz djelokruga Ministarstva financija, o raspolaganju državnom imovinom te o višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom financija Markom Primorcem kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem, s obzirom na to da je to odluka koja se donosi najbliže građanima, odnosno na razini županija, a time se i znatno ubrzava aktivacija državnog zemljišta.

Župani su razgovarali i o temi porasta cijena energenata, a predstavnici Državne geodetske uprave prezentirali su višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje. Provedbom aktivnosti iz Programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova, općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 posto gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje, gradnju, održiv razvoj te zaštitu prirode.

zatvori