Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Kako zaštititi računalo i smartphone od virusa i drugih opasnosti na internetu?

Vaše računalo i smartphone danas nisu samo puki uređaji već oni pohranjuju mnogo vaših osobnih i poslovnih informacija, slika i video-zapisa koji imaju za vas veliko značenje.

Svi želimo osigurati da takve važne dokumente nikad ne izgubimo pa je osim sigurnosne pohrane (backupa) nužno imati i pouzdan antivirusni program koji će štititi sve vaše uređaje na internetu.

Što je antivirusni program, antivirusni softver odnosno antivirus?

To je softver koji štiti, otkriva i blokira napade malware-om, phishing-om ili ransomware-om na vaše računalo i mobilni uređaj te skenira i čisti uređaje od navedenih napasti.

Korisnici računala potencijalno su svakodnevno pod nekom vrstom računalnih napada, bilo da posjećuju internetske stranice odnosno pregledavaju razne online sadržaje, bilo da preuzimaju aplikacije i datoteke s interneta, otvaraju poveznice koje su dobili e-mailom ili pak obavljaju kupnju na internetu.

Često se desi pokušaj tzv. phishinga odnosno računalne prijevare putem interneta gdje napadači potencijalno od korisnika pokušavaju na prijevaru izvući šifre za mail te posljedično ukrasti osobne podatke, kao što je broj kreditne kartice.

Najviše su izloženi korisnici Microsoft Windows operativnog sustava, pogotovo oni sa starijim verzijama, jer u tom slučaju postoje i dodatni sigurnosni propusti u Windowsima te drugim povezanim programima.

Većina korisnika koji su ugroženi nema instaliran nikakav antivirusni program, a često toga nisu ni svjesni. Od onih koji imaju instaliran antivirusni program mnogo je onih koji imaju neki besplatni program koji ne štiti dovoljno računalo, jer nudi samo bazične opcije.

Danas srećom postoje mnogi antivirusni programi koji se kvalitetno brinu za računalnu sigurnost te bi svatko od nas trebao obratiti pažnju na to.

Najveće tvrtke antivirusne industrije imaju svoj pouzdani antivirusni program koji nude na tržištu, radi se o komercijalnim programima slične cijene i karakteristika pa je prosječnom korisniku dosta teško donijeti procjenu koji antivirusni program kupiti. Bitdefender antivirus se godinama pokazuje kao jedan od najboljih antivirusnih programa te je osvojio brojne nagrade i ima odlične rezultate testiranja, stoga ga možemo preporučiti kao odličan izbor za antivirusnu zaštitu kućnih i poslovnih korisnika.

Zašto plaćati komercijalnu verziju antivirusnog programa?

Ukoliko neki proizvođač antivirusa i nudi besplatnu verziju, ona je u mnogome „slabija“ po funkcijama koje nudi, dok komercijalna inačica nudi napredne mogućnosti, jaču zaštitu i korisničku podršku. Također, besplatne verzije obično dolaze s dosadnim oglasima i nude prelazak na svoju komercijalnu verziju.

Primjeri naprednih opcija koje nude komercijalni antivirusni programi su: firewall, VPN sigurna konekcija, upravljanje lozinkama, roditeljski nadzor, antispam, alat za optimizaciju računala i dr. Što je više vrsta zaštite tim bolje.

Kad govorimo o kupnji antivirusnog softvera u principu se radi o kupnji programa s tzv. licencom odnosno pretplatom (npr. na 1-3 godine) koja omogućuje da vaš antivirusni program od proizvođača redovno zaprima svježe virusne definicije kako bi se mogli obraniti i od najnovijih računalnih napada.

Pandemija koronavirusa utjecala je i na rad pa tako mnogi korisnici i dalje rade od kuće. Pritom se često zaboravlja da im pritom treba i odgovarajuća antivirusna zaštita, koju je često teže ostvariti doma nego u uredskom, mrežnom okruženju.

Osigurajte svoje osobne i poslovne podatke, obranite se od pokušaja krađe identiteta i napada zlonamjernog softvera, koristeći kvalitetni antivirusni program!

Prijetnje mogu biti različite, od trojanaca do crva koji pokušavaju kopirati ili obrisati podatke kao i ometati rad računala. Tri najčešće prijetnje s kojima se korisnici suočavaju su: ransomware, phishing te kompromitiranje e-mail adresa.

Mali rječnik pojmova vezanih uz antivirusnu zaštitu

Prvi antivirusni programi počeli su se pojavljivati još 1983. godine, u početku su oni štitili samo od virusa, a danas štite od mnogih drugih vrsta malicioznih napada.

Vrste napasti koje vrebaju s interneta:

a) Zlonamjerni sadržaj (malware) je softver namijenjen za upad u računalo bez znanja korisnika računala. Ovdje spadaju: virus, crv, trojanski konj, spyware, adware, keylogger, rootkit i dr.

b) Phishing je oblik prijevare kojom se šire lažne poruke putem interneta, gdje se nastoji doći do korisničkih podataka (korisničkih imena i lozinki, podataka o kreditnim karticama i sl.). Korisnik obično klikne na zloćudni link u e-mail poruci ili na društvenim mrežama pa ga se vodi na lažnu web stranicu koja pokušava ukrasti podatke.

c) Ransomware je naziv za programe koji korisniku onemogućuju rad računala, nakon zaraze obično šifriraju podatkovne datoteke i postavljaju poruku u kojoj se traži otkupnina za „otključavanje“, redovno u kriptovalutama.

d) Spam je neželjena e-mail poruka ili poruka putem društvene mreže, poslana s namjerom reklamiranja ili s ciljem poticanja phishing napada, često je i problem u korištenju elektroničke pošte jer „zakrči“ pretince.

e) Hoax je poruka putem e-maila koja sadrži neistinit sadržaj, služi za zastrašivanje ili dezinformaciju korisnika, često traži i da se proslijedi dalje.

Ponekad je dovoljan samo jedan klik i možete postati žrtvom cyber kriminalaca.

Osim opreza i backupa, kupnja pravog antivirusnog programa najbolja je vrsta zaštite!

Bitdefender antivirus je jedan od najboljih antivirusnih programa u svijetu, sa preko 500 milijuna korisnika i ponajboljim ocjenama na svim testovima antivirusnih programa. Nudi nenadmašnu zaštitu od svih vrsta zlonamjernog softvera, široku paletu sigurnosnih modula i pristupačnu cijenu. Ujedno se nudi 30 dana besplatnog testiranja pune inačice nakon čega je možete kupiti, kao i besplatna podrška korisnicima na hrvatskom jeziku.

Tvrtka UNICITAS d.o.o. iz Koprivnice ovlašteni je partner Bitdefender antivirusa u Hrvatskoj te nudi Bitdefender antivirusne programe za kućne i poslovne korisnike.

Možete zaštititi i sva vaša računala (1/3/5/10 uređaja), uključujući i Android te iOS mobilne uređaje.

Ponudu i odlične cijene Bitdefender antivirusnih programa možete pogledati na web shopu Antivirus.com.hr.

Specijalno za sve čitatelje portala Drava.info kreirali smo kupon s 10% popusta na sve Bitdefender antivirusne proizvode. Prilikom narudžbe unesite kod: drava10

Kupon je moguće iskoristiti do 31.12.2022., bez ograničenja.

zatvori