Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: SOLARNE ELEKTRANE NA ŠKOLAMA Jakšić: Pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način i nuditi nova rješenja

Na krovove triju koprivničkih osnovnih škola postavit će se solarne elektrane.

Rečeno je to jučer na početnoj konferenciji projekta One Sun Connecting North and South, a fotonaponske elektrane dobit će tako Osnovna škola Braća Radić, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Koliko je ovaj projekt važan za bolje i zdravije okruženje u kojem živimo te samu proizvodnju čišće energije istaknuo je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Ovim projektom pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način te da je moguće nuditi nova rješenja. S jedne strane možemo čuvati energiju i prirodu iz koja ona potječe, a s druge strane da stvorimo energetski okvir hrvatske samodostatnosti koji neće biti toliko ovisan o uvozno-izvoznoj komponenti te o globalnim krizama koje indirektno utječu na nas – istaknuo je Jakšić.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić kazao je da je riječ o jedinstvenom projektu koji okuplja 18 partnera.

Riječ je o projektu koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije sunca u objektima javnog sektora u Hrvatskoj. Partner projekta je Grad Koprivnica uz koji sudjeluje još 16 hrvatskih gradova i općina i norveški fakultet, odnosno sveučilište.

Dodajmo da je vrijednost projekta nešto više od milijun eura, od čega su 854.000 eura bespovratne.

Spomenimo i da ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Koprivnicu iznosi gotovo 123.000 eura od čega su 104.000 eura bespovratne.

zatvori