Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: PRIPREMA SE FESTIVALČIĆ Hannah Pavlić: ETNO Koprivnica promovirat će lokalnu tradiciju, etno glazbu i glazbu svijeta

Prvo izdanje manifestacije E.T.N.O. (Edukacija. Tradicija. Novi izričaji. Okupljanje.) u Koprivnici će tijekom dva dana promovirati lokalnu tradiciju, etno glazbu i world music, odnosno glazbu svijeta i to od 2. do 4. rujna u FUNK-u.

Kako nam je rekla voditeljica programa Hannah Pavlić, manifestacija je obogaćena popratnim programima koji uključuju narodne običaje, nošnje, kulinarstvo, ples i likovnu umjetnost te glazbenim radionicama za sve – djecu, mlade i odrasle, Koprivničance i sve goste.

– Ideja se javila u želji da se na prostoru Koprivnice pokrene i oblikuje nova tradicija kroz upoznavanje naše stare tradicije, ali i onih drugih tradicija i glazbenih kultura o kojima jako malo znamo te da se na taj način stvori i oblikuje nekakav interakcijski prostor okupljanja, ali i da se tako decentralizira prevlast ovakvog tipa događanja u većim gradovima. Zapravo sam naziv objašnjava tu ideju pri čemu slovo E predstavlja edukaciju što je i glavni naglasak manifestacije, zatim slovo T stoji za tradiciju, N za nove izričaje koji se svakodnevno nanovo stvaraju kroz interpretaciju tradicije što je zapravo etno glazba, a slovo O stoji za okupljanje – objasnila je.

Pavlić je etnomuzikologinja i želja joj je da se ova ideja ukorijeni i postane nezaobilazni dio naših glazbenih događanja.

– Vjerujem da je ova manifestacija ono što je na prostoru Koprivnice na neki način nedostajalo kako bi se zapravo u punom sjaju pokazala sva ljepota našeg kraja, kako bismo se međusobno bolje upoznali i kako bismo u konačnici upoznali neke druge kulture i drugačije ljude što smatram da je ključno u širenju nekih naših osobnih vidika kao ljudskih bića – istaknula je.

Kad je riječ o radionicama, članice i članovi Folklornog ansambla Koprivnica provest će radionicu Korak bliže tradiciji, Kristina Benko Glasom kroz tradiciju, Marijan Fuček Radionicu umijeća proizvodnje cimbula i sviranja cimbula, članice Udruge žena Bakovičica Bakini štrukli, a članice i članovi Udruge Kopriva Izrada sapuna od koprive. Bit će tu i predavanja pa je tako Maša Zamljačanec pripremila Tradicijska glazba u slikarstvu, a Tea Mačković Zaboravljeni recepti.

Voditeljica programa Hannah Pavlić bit će zadužena za slušaonicu Glazbe svijeta u našem dvorištu, a koncert će održati Đurđevčice, Dunja Bahtijarević i Marta Kolega, Irma svira Balkalar te Ivan Grobenski i Rudarice.

Spomenimo da je organizator ovog festivala Udruga Kopriva, a financiraju ga Grad Koprivnica i Umjetnička škola Fortunat Pintarić.

zatvori