Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: GENIJALNO Blaž Hemetek na Renesansnom festivalu izložit će napravu s pokretnim figurama koje prikazuju 26 zanata

Na ovogodišnjem izdanju Renesansnog festivala predstavit će se brojni trgovci i obrtnici.

Kako su poručili iz Turističke zajednica grada Koprivnice, od samog početka Renesansnog festivala promocija lokalnog obrtništva ima važnu ulogu, a zajednica je nizom aktivnosti poticala oživljavanje starih zanata i spašavanje od zaborava vještina podravskih majstora.

– Brojni obrtnici i poduzetnici prihvatili su tu inicijativu i razvili proizvodnju predmeta i raznih roba tipičnih za srednji vijek koje su osim na Renesansnom festivalu imali priliku predstavljati na raznim manifestacijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Svoju kreativnost iskazivali su i umirovljeni majstori poput Blaža Hemeteka koji izrađuje starinske drvene igračke i zanimljive sprave za zabavu. Za ovogodišnji festival Blaž je napravio pravo malo remek djelo od drveta – napravu s pokretnim figurama koje prikazuju čak 26 različitih zanata. Sve figure pokreću se jednim potezom prikazujući tipične zanatske radnje – naglasili su i dodali kao je za izradu komplicirane drvene instalacije Blaž uložio nekoliko mjeseci strpljivog rada i veliku imaginaciju, jednako kao i u drvenim kućicama koje se podižu iz panjeva.

Dodajmo da se Blažu Hemeteku na festivalu pridružuje i Antun Erdec koji od drveta izrađuje predivne dvorce i kule, pa će tako mali i veliki posjetitelji Renesansnog festivala moći uživati u originalnim zanatskim majstorijama koji se mogu vidjeti samo u Koprivnici.

zatvori