Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Babić o Bepovom memorijalu, pripremama i planovima Podravke: Otkad sam u ženskom rukometu počeo sam se znojiti ispod pazuha

U Koprivnici će se ovog petka i subote igrati 16. Memorijalni turnir Josip Samaržija-Bepo.

Kako je rečeno na današnjoj najavnoj konferenciji za medije, riječ je o jakom europskom turniru, a u koprivničku Školsko sportsku dvoranu Josip Samaržija-Bepo dolaze Budućnost, Krim i Lokomotiva. Željko Babić, novi trener domaćina turnira Podravka Vegete, ukratko je prokomentirao protivnike.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Krim je po budžetu najbogatiji tim, ima izvrsnog trenera i jak roster. Budućnost ima svoju tradiciju, čvrstoću i emociju; već je dugo tu gdje je i ima rutinu igranja. Lokomotiva je službeni prvak Hrvatske, ima svoju vrijednost. Na četvrtom mjestu smo mi koji smo domaćini i želimo biti najbolji. Turnir je ekstra težak, no u životu ništa nije lagano pa tako ni to – istaknuo je.

U Podravka Vegetu tijekom prijelaznog roka stiglo je sam novih domaćih igračica, a svoje prve dojmove i očekivanja od turnira podijelile su Andrea Šimara i Lucija Bešen.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Super nam je atmosfera, dobro se slažemo i pripremamo. Slijedi nam turnir za vikend na kojem ćemo dati sve od sebe i nastojati da sve što smo pripremali izađe na vidjelo. Nadam se da će sve biti dobro – naglasila je Bešen.

U sličnom tonu nastavila je i Šimara.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Čast mi je i zadovoljstvo biti u Podravka Vegeti, uživam ovdje. Družimo se, naporno treniramo i dobro radimo. Spremne smo za nove izazove i ciljeve koji su pred nama – poručila je.

Konferencija je ujedno bila i prilika za predstavljanje novog stručnog vodstva i igračica pa je Babić stoga podijelio prve dojmove nakon prvih šest tjedana priprema.

– Ekipa je mlada s velikim potencijalom, jako je dobra i trenažna, a s vremenom moramo stvarati međunarodna iskustva i težiti europskom performansu – kazao je.

Usporedio je i prošlogodišnju ekipu sa sadašnjom kazavši da u klubu, osim Iryne Stelmakh koja je iz Ukrajine, igraju samo domaće igračice što je prema njegovom mišljenju velika radost za hrvatski rukomet.

– Stvarne vrijednosti će se pokazati tijekom vremena, momčad je trenažna, razvojna i treba joj puno vremena. Moramo shvatiti koji put moramo proći kako bismo jednog dana bili europska ekipa koja može imati kompetencije i igrati u Ligi prvakinja. Danas to još nemamo, no kroz vrijeme ćemo svi napredovati da stvorimo kadar koji će imati kompetenciju i kvalitetu – objasnio je Babić.

Spomenuo je kako Podravka mora biti prepoznatljiva po angažmanu, disciplini i dobrim odnosima.

– Iz toga će doći naš maksimum, ključno je da svi damo 100 posto i to će pokazati gdje pripadamo. Po pitanju hrvatskog prvenstva ključno je biti na maksimumu; važno je znati da si dao svoj maksimum, tada daš protivniku ruku, zadovoljan si i znaš da nisi mogao bolje, ili ostaješ s upitnicima i svjestan si da timski ili kao pojedinac nisi dao ono što si trebao – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Na pitanje o načinu igranja, Babić još nema siguran odgovor hoće li ekipa igrati napadački ili defanzivno.

– To je dobro pitanje. Pokazalo nam se da dosta osciliramo između napadačke i defanzivne igre, željeli bismo više igrati defanzivno u prvom dijelu prvenstva jer ubrzavanje donosi tehničke greške koje danas nisu dobrodošle. Ako se orijentiramo defanzivno i ako imamo kontrolu igre u napadu, brzo ćemo doći na velike standarde igranja. Nije to jednostavno, ni meni niti curama. Jako sam zadovoljan da cure rade izvrsno, da su odgovorne i disciplinirane – naglasio je.

Kada je pak riječ o izazovima ženskog rukometa, kazao je kako u usporedbi s muškim konkurentima promjena ima.

– Osjetio sam promjenu, počeo sam se znojiti ispod pazuha, to prije nisam. Drugačije je, ne osjećam strah, no imam nervozu, a nervoza dolazi kad ste nemoćni. Znate kako je to u obitelji sa ženama – ona odredi koje ćete pločice kupiti – kroz šalu je rekao.

Za kraj je poručio kako mu je cilj razviti igračice, ali i osvojiti domaće prvenstvo i kup. Na kraju krajeva, zbog toga je i došao u klub i za to ima veliki motiv, otkrio je.

– Želim da osvojimo prvenstvo i kup Hrvatske, vjerujem da ćemo s vremenom imati tu kvalitetu. Po pitanju Europe, igramo kvalifikacije u prosincu i to je odlično jer imamo vremena trenirati, vidjeti tko što može i to je pozitivno. No, europski timovi su jaki i ulaže se puno novaca, stvari će ovisiti i o ždrijebu, a pitanje je i tko će tada biti zdrav, to je dugi period. Nije stvar imati u rosteru povrijeđene igračice jer tada nastaju ogromni hendikepi za trenere. Ne daj Bože da u prosincu imamo tri povrijeđene cure jer više nećemo imati istu ekipu. Puno stvari potrebno je da taj proces bude pod kontrolom – zaključio je Babić.

Spomenimo da se okupljenima obratio i novi trener vratarki Ivan Stevanović koji je također podijelio svoja prva iskustva.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Malo je drugačije nego u muškom rukometu, no prilagođavam se i trebat će mi neki period. Jako sam zadovoljan onime što sam dosad vidio i nadam se da ćemo dugo i lijepo surađivati – napomenuo je.

Dodajmo da 16. Memorijalni turnir Josip Samaržija-Bepo počinje u petak u 18 sati utakmicom Budućnosti i Krima, dok u 20 sati igraju Podravka Vegeta i Lokomotiva. U subotu je u 18 sati na rasporedu utakmica za treće i četvrto mjesto, a u 20 sati i finale turnira.

zatvori