Nedjelja, 5. svibnja 2024.

STANJE U LIPNJU Na birou manje nezaposlenih nego u svibnju, najtraženiji prodavači i odgojitelji

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci krajem lipnja u Podravini i Prigorju zabilježeno je 1.639 nezaposlenih osoba.

U odnosu na svibanj to je 101 nezaposlena osoba ili 5,8 posto manje, dok je u odnosu na lipanj prethodne godine 267 nezaposlenih osoba ili 14 posto manje. U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama evidentiran je pad broja nezaposlenih osoba i to u Đurđevac za 7,4 posto, u Koprivnici za 5,6 posto te u Križevci za 2,7 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno je tijekom lipnja izašlo 325 osoba što je za 10,2 posto više nego u svibnju te za 10,5 posto manje nego u lipnju prethodne godine. Od toga su zaposlene 262 osobe što je 80,6 posto od ukupnih izlazaka.

Što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba je tijekom lipnja bilo 224 što je za 14,9 posto više nego u svibnju te za 18,8 posto manje nego u lipnju prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolaze 162 osobe ili 72,3 posto.

– Krajem lipnja u evidenciji su bile registrirane 422 nezaposlene mlade osobe do 29 godina
starosti s udjelom od 25,7 posto u ukupnom broju nezaposlenih osoba, što je u odnosu na svibanj manje za 28 osoba ili 6,2 posto, a u odnosu na lipanj prethodne godine manje za 153 osobe ili 26,6 posto – stoji u izvještaju.

Spomenimo i da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 423 potrebe za radnicima od strane poslodavaca, što je za 16,6 posto manje nego u svibnju te za sedam posto manje nego u lipnju prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te trgovini na veliko i na malo. Dodajmo da su najtraženija zanimanja u lipnju bila prodavač, odnosno prodavačica, odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece te radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji.

zatvori