Subota, 27. travnja 2024.

Podravkin tim u sklopu istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz fondova EU stvorio pretpostavke za zelenu transformaciju

Podravkinom projektu Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 3.055.545,56 kuna koja sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.899.956,33 kuna, počeo je 1. rujna 2020. godine, a završava 1. rujna 2022. godine.

– Paprike (Capsicum annuum L.) sorti Podravka i Slavonka, koriste se u industrijskoj proizvodnji ajvara, umaka, namaza. Od ploda paprike, za proizvodnju se koristi samo filet, odnosno meso paprike, dok se ostali dijelovi ploda paprike, stabiljka, sjemenke i sjemena lože ne koriste, odnosno postaju biološki otpad ili nusproizvodi – objašnjavaju u Podravki.

Upravo stoga je glavni cilj projekta bio istražiti tehnološku mogućnost izdvajanja jestivog dijela paprike sjemenki i sjemene lože iz ukupnog otpada, radi razvoja novih i inovativnih proizvoda i povećanja efikasnosti tehnološkog procesa za otprilike 10 posto, kroz uštede u materijalnoj bilanci, odnosno sirovini i energentima.

– Specifični ciljevi su bili konceptualno razraditi i praktično potvrditi izdvajanje sjemenki i lože u uređajima na laboratorijskoj razini, razviti nove proizvode iz sjemenki paprike i njihovih nusproizvoda te istražiti bioplinski potencijal iz svih otpadnih tokova Podravkine Tvornice Kalnik, Varaždin – napominju.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, od 2020. do 2022. godine, postignuti su sljedeći rezultati u projektu:

  1. Izrađen je laboratorijski prototip uređaja za izdvajanje i sušenje sjemenki paprike (Capsicum annuum L.) sorti Podravka i Slavonka
  2. Napravljen je konceptualni dizajn uređaja za izdvajanje peteljki,
  3. Razvijen je potpuno novi proizvod – hladno prešano ulje sjemenki paprike,
  4. Razvijeni su novi biljni namazi, umaci i tekuće juhe s brašnom pogače (nusproizvod hladnog prešanja sjemenki paprike),
  5. Procijenjen je bioplinski potencijal svih otpadnih tokova Tvornice Kalnik, Varaždin,
  6. Kupljeno je pet novih laboratorijskih uređaja za Poluindustrijski laboratorij Podravke d.d.,
  7. Izvršena je sanacija krovišta iznad njega,
  8. Diseminacija rezultata istraživanja izvršena je u znanstveno-stručnim časopisima, sudjelovanjem na domaćim i međunarodnim znanstveno-stručnim skupovima, obranjena je tema doktorske disertacije i diplomski rad, sve povezano sa rezultatima projekta,
  9. Povećana intelektualna imovina kompanije (znanja, prijave žiga, patenta).
Izvor: Podravka

– Hladno prešano ulje sjemenki paprike sorti Podravka i Slavonka je nutritivno bogato omega 6 masnom kiselinom, vitaminom E, fenolima i flavnoidima, a organoleptički, vrlo prihvatljivo ulje u gastronomiji. Zbog fizikalnih svojstava – točke dimljenja i ORAC faktora, za razliku od drugih jestivih biljnih ulja, ulje sjemenki paprika prikladno je i za toplu i hladnu kulinarsku primjenu. Njegovu vrhunsku kvalitetu 2022. je prepoznao međunarodni ocjenjivački sud International Taste & Quality Institute (iTQi) koji okuplja više od 200 kuhara i sommeliera, dodijelivši mu najvišu ocjenu – tri zvjezdice, za okus, miris, teksturu, Superior Taste Award – ističu u Podravki.

Spomenimo da su novi proizvodi od ili s nusproizvodima ploda paprike spremni za komercijalizaciju, ali nakon predložene promjene tehnološkog procesa prerade paprike, koja će dovesti do ušteda u materijalu, energentima i povećanja efikasnosti.

– Na osnovi analiza u pilot mjerilu, izrađena je tehničko-tehnološka dokumentacija simulacije procesa obrade biorazgradivog otpada Tvornice Kalnik, Varaždin. Rezultati istraživačko-razvojnog projekta stvorili su pretpostavke za daljnja ulaganja kompanije u zelenu tranziciju i prelazak na kružnu (bio)ekonomiju – zaključuju.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Napomena: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Podravka d.d.

zatvori