Subota, 4. svibnja 2024.

POČELA ŽETVENA SEZONA Koprivnički dobrovoljni vatrogasci nadziru polja s ciljem zaštite od požara

Pasivna vatrogasna dežurstva povezana s ljetnim temperaturama i žetvenom sezonom počela su ovih dana na području koje pokriva Vatrogasna zajednica grada Koprivnice.

Poručila je to izvjestiteljica koprivničke zajednice Sonja Markić i dodala kako je riječ o dežurstvima u dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja pred žetvenu, odnosno turističku sezonu provode službe motrenja, ophodnji, izviđanja, obavješćivanja, čuvanja građevina, šumskih površina, žitnih polja te zaštićenih dijelova prirode, a sve zbog pravovremenog otkrivanja, javljanja i reagiranja na gašenje požara kad je u samom začetku.

– O broju vatrogasaca te vremenu početka i završetka samog dežurstva odlučuju zapovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava svojom procjenom, a zapovjednici su dužni na vidnom mjestu kod vatrogasnih spremišta istaknuti popis dežurnih dobrovoljnih vatrogasaca. U svojim spremištima dužni su osigurati potrebnu opremu u slučaju da dođe do požara ili neke druge vatrogasne intervencije, prema svojim mogućnostima – naglasila je Markić.

Spomenula je i da će tako koprivnički dobrovoljni vatrogasci prema potrebi i situaciji na terenu koji pokrivaju obilaziti polja te područja s povećanom opasnosti od požara te na taj način doprinijeti boljoj protupožarnoj zaštiti Koprivnice.

– Vatrogasna zajednica grada Koprivnice poziva sve građane da budu posebno oprezni jer je u ljetnim mjesecima mogućnost požara izraženija nego u ostalim mjesecima. Svi oni koji zamijete požar moraju u najkraćem mogućem roku obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193 kako bi se što prije započelo s gašenjem te kako bi šteta od požara bila što manja – zaključila je.

Spomenimo i da je indeks opasnosti od šumskog požara dostupan na linku.

zatvori