Subota, 4. svibnja 2024.

LJETNE VRUĆINE Maja Gregurović: Ne ostavljajte djecu u autu, posljedice mogu biti kobne

Ljetne temperature posljednjih su godina sve više stoga i stručnjaci učestalo upozoravaju da su nesnosne vrućine posebno opasne za bolesne, starije osobe, trudnice i malu djecu.

No, nažalost svakog ljeta čitamo o slučajevima djece zaboravljene i ostavljene u automobilima po najvećim vrućinama.

Maja Gregurović, policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke, kaže da je sve više takvih nemilih događaja koji zapravo nisu počinjeni s namjerom roditelja.

– Dijete se ne smije ostaviti samo bez nadzora u zatvorenom vozilu. Imali smo slučajeve da su prozori lagano otvoreni, ali velike su vrućine i radi se o vrlo grubom zanemarivanju i zlostavljanju djeteta. Radi se o životu djeteta. Potrebno je vrlo malo vremena da djetetovo tijelo odreagira na način koji je vrlo opasan. Nedavno smo imali situaciju gdje su građani na parkiralištu zamijetili dijete u autu, kolegica ga je izvadila na vrijeme, ali moglo je završiti drugačije – objašnjava.

Ističe da posljedice ostavljanja djeteta u automobilu mogu biti smrt ili teško narušeno zdravlja zbog visokih temperatura. a iza takvih ishoda ostaje tuga, ali i kažnjavanje pri čemu je kazna zatvora od jedne do 15 godina.

– Ono što roditelji i osobe koje su s djecom mogu učiniti da djeca budu sigurnija jest da uvježbavamo prisutnost. Primjerice, uđemo u auto i malo više obraćamo pažnju na dijete. Ponekad se nešto mora na brzinu napraviti pa se zna dogoditi da netko zaboravi na dijete. Malo više obraćanja pozornosti i razgovaranja o ovoj temi povećava šanse da se takvo nešto izbjegne. Važna je promjena rutine, ali i nešto što će privući pažnju vozača na stražnje sjedalo, odnosno na dijete – zaključuje Gregurović i apelira na sve da ne ostavljaju djecu u automobilu.

zatvori