Nedjelja, 28. travnja 2024.

IZMJENE ZAKONA Obavezna kaciga, slušalica samo u jednom uhu, nema vožnje po cesti, preko pješačkog prijelaza pješice

Obavezna kaciga, maksimalna brzina do 25 kilometara na sat, u ušima samo jedna umjesto obje slušalice, nema vožnje po cesti, preko pješačkog prijelaza prijeći pješice gurajući vozilo – samo su neka od novih pravila koja sa subotom postaju obavezna za sve vozače električnih romobila.

U posljednje su vrijeme električni romobili preplavili gradske ulice, smetali su vozačima zbog izlijetanja na cestu, tretiralo ih se kao pješake, pješacima su išli na živce zbog jurnjave po pješačkim stazama. U nekoliko navrata uputili smo upite policiji kako riješiti ove probleme, no oni nisu imali pravne osnove za bilo kakvo postupanje jer električni romobili nisu bili uvršteni u Zakon o sigurnosti prometa na cestama, odnosno tretiralo ih se kao pješake. Od subote tome više neće biti tako, sve je jasno definirano, a propisane su i kazne.

Tako su se prema izmijenjenom Zakonu vozači električnih romobila dužni kretati biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja, a ako ne postoje, onda po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa vodeći pritom računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Nadalje, ako se kreće biciklističkom stazom vozač električnog romobila dužan je pri prelasku kolnika obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju te kolnik prelaziti nakon što se uvjeri da to može učiniti na siguran način. No, ako biciklistička staza preko kolnika nije označena, tada mora sići s električnog romobila i gurati ga preko ceste, dakle, ponašati se kao pješak dok prelazi preko obilježenog pješačkog prijelaza. Za nepoštivanje ovih pravila propisane su novčane kazne.

Vozači električnih romobila koji u prometu sudjeluju noću, ili pak danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni su biti označeni reflektirajućim prslukom, odnosno odjećom. U protivnom kazna je 300 kuna. Isto toliko iznosi i kazna za vozača električnog romobila ako ne nosi zaštitnu kacigu, ali i kazna za obje slušalice u ušima. Naime, izmjenama Zakona definirano je da vozač bicikla i električnog romobila ne smije u vožnji koristiti slušalice na ili u oba uha čime bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

zatvori