Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: ZDRAVO SRCE, ZDRAVA BUDUĆNOST Hanžeković: Počinjemo s edukacijom građana o bolestima kardiovaskularnog sustava

U godinu dana od bolesti kardiovaskularnog sustava umre 700 pacijenata, sve je više srčanih infarkta od kojih stradavaju sve mlađi ljudi, a sve je to rezultat modernog načina života.

Kako bi osvijestili građane upravo o bolestima kardiovaskularnog sustava, Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom počinje s provedbom projekta Zdravo srce, zdrava budućnost.

Kako je rekla ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, premalo smo svjesni bolesti modernog društva koje nas okružuju.

– I mladi i stariji premalo su svjesni toga koliko imamo loših navika u prehrani i koliko se malo krećemo, a sve to utječe na naš kardiovaskularni sustav, odnosno na naša srca. Ovim projektom pokušat ćemo osvijestiti stanovništvo, educirati žitelje naše županije da će i male promjene u prehrani i kretanju uvelike doprinijeti kvaliteti našeg života i velikom poboljšanju kardiovaskularnog sustava, a čime bismo mogli utjecati na smanjenje smrtnosti – objasnila je ravnateljica.

Tako će se ovim projektom vrijednim otprilike 394.000 kuna do kraja rujna 2023. godine raditi na popularizaciji dobrih zdravstvenih navika stanovništva kako bi se povećalo znanje i svijest o važnosti kardiovaskularnih bolesti i o njihovim posljedicama.

– Svrha je maksimalna informiranost o tome kako si pomoći održati zdravlje.
Snimit ćemo videospot i izdati brošuru koja će biti dostupna u ordinacijama liječnika diljem cijele županije, u medijskom prostoru organizirat ćemo promotivnu kampanju kroz objavljivanje kolumni naših doktora, planirana su i tri predavanja za građane u sva tri naša grada koja će održati liječnik, nutricionist i kineziolog, a u rujnu ćemo provesti informativnu kampanju i to tako što će patronažna služba biti prisutna u sva tri grada i na info pultovima davati građanima informacije – pojasnila je voditeljica projekta Željka Fruk.

I koprivničko-križevački župan Darko Koren složio se s tim da je posebno važno djelovati u preventivi.

– Preventiva je najefikasniji sistem liječenja i tome treba posvetiti posebnu pažnju, a ovakav program će u tom smislu sigurno dati doprinos – zaključio je župan.

zatvori