Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: DAN OPĆINE NOVIGRAD PODRAVSKI Načelnik Brljek: Iza nas su teške godine, ali uspjeli smo i dolaze nam neka bolja vremena

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski održana je danas u dvorani ZKF-a u Novigradu Podravskom.

Članove vijeća, mnogobrojne goste i prijatelje dočekao je načelnik Zdravko Brljek koji je istaknuo kako su prijašnje godine bile dosta teške za Općinu.

– Morali smo izvući Općinu iz financijske devastacije u kojoj se nalazila. Vraćali smo dugove, plaćali račune, vratili kredit, a nakon svega toga na red je stigla i korona. Takva stanja jako utječu na globalnu i lokalnu ekonomiju pa bih ovim putem želio naglasiti da smo se pokušavali prilagoditi takvim izazovima te vjerujem da su ispred nas neka bolja vremena- ispričao je Brljek.

Od pothvata koji su obilježili prethodnu godinu, istaknuo je asfaltiranje Miholjanskog puta u dužini od 1.500 metara uz postavu 900 metara kolnih rubnjaka za kanaliziranje oborinske vode.

– Primopredaja radova izvršena je u kolovozu, a radi se o projektu u vrijednosti nešto većoj od milijun kuna. Osim toga, izgrađena je i pješačka staza u Koprivničkoj ulici s uređenim kolnim ulazima do autobusnog stajališta, dok je općinski komunalni vozni park povećan za jedno vozilo. Prošireno je i groblje Sv. Klara u smislu kupnje i zamjene poljoprivrednih parcela, a u sklopu toga je obnovljena i mrtvačnica prvi put nakon 1985. godine – rekao je Brljek.

Snimila Lucija Frtalić.

Nastavio je kako su na cesti uz groblje postavljeni semafori, dok je oko crkve postavljeno pet novih kandelabera. U suradnji sa Županijskom upravom za upravljanje županijskim i lokalnim cestama Koprivničko-križevačke županije obnovljen je kolnik ulice Gajeva, a kao još jedan u nizu projekata naveo je i revitalizaciju potoka Komarnice.

– Naveo bih povećanje i poboljšanje uređenja Novigrada Podravskog i okolnih mjesta prilikom božićnih blagdana kao i činjenicu da smo stanovnicima općine starijima od 60 godina dodijelili božićne i uskrsne darove. Ove godine u veljači ugostili smo Kerekesh tetar u sklopu projekta “Ljubavna turneja Kerekesh Teatra”. Učenici su dobili sjenicu koja može služiti kao učionica na otvorenom, a ista je postavljena i nedaleko novoizgrađenog dječjeg igrališta pored Društvenog doma Borovljani – istaknuo je.

Načelnik Brljek naglasio je sudjelovanje u projektu “Zaposli pa pomozi 2” na kojem je bilo zaposleno 39 žena iz devet općina. U svibnju ove godine započeo je i projekt “Zaposli pa pomozi 3” koji je trenutno u fazi ocjenjivanja.

– Što se tiče javne rasvjete, ona je zamijenjena uz Podravsku magistralu u naseljima Vlaislav i Borovljani, dok je svim domaćinstvima općine podijeljeno 740 žutih i plavih komunalnih spremnika. Posebno bih naglasio kupnju nekretnine u vrijednosti od 140.000 kuna s ciljem smještanja etno ostavštine i organiziranjem etno muzeja. Općina je financirala radove vezane uz sanaciju kapilarne vlage na zidovima s vanjske i unutarnje strane crkve u iznosu od 380.000 kuna, dograđeno je i dječje igralište s dva igrala, dok je u planu još izgradnja parkirališta i proširenje na groblju Sv. Klara – objasnio je Brljek.

Prijavljeno je pet projekata na europske i nacionalne fondove.

Snimila Lucija Frtalić.

– Projekt izgradnje montažnih tribina na nogometnom igralištu Nogometnog kluba Drava prijavljen je na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, a procijenjena vrijednost istog iznosi nešto više od 550.000 kuna. Podnijeta je i dokumentacija za projekt “Zelena tranzicija naselja Novigrad Podravski” čija vrijednost nadilazi 20 milijuna kuna, a predali smo i dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića u Delovima. Sredinom travnja izdana nam je građevinska dozvola za projekt uređenja dijela Ulice Trnovec, a prijavili smo se i na Javni poziv za neposredno sufinanciranje nabave komunalne opreme koji je raspisan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Brljek.

U pripremi za prijavu stoji sanacija zatvorenog odlagališta otpada Jandrin grm, uređenje Društvenog doma Vlaislav, izgradnja pješačke staze u Novigradu Podravskom, modernizacija nerazvrstane ceste Triokraljski breg te izgradnja šumske poučne staza na lokaciji Prkos. Trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji za moderniziranje ostalih nerazvrstanih općinskih cesta, izgradnju pješačkih cesta, izgradnju Doma kulture, odvodnju oborinskih voda te adaptaciju stana u zgradi Trnovec 2.

– U tijeku su radovi u Komarničkoj ulici na projektu tehničkog i gospodarskog održavanja kao i izgradnja pješačkog pozivnog semafora s pokazivačima brzine u Gajevoj ulici ispred škole. Osim toga, rekonstruira se i Dječji vrtić Fijolica – naglasio je.

Dodao je kako je Općina Novigrad Podravski svrstana među 10 najboljih hrvatskih općina u području izdvajanja za socijalnu zaštitu po analizi portala Načelnik.hr., a istaknuo je i transparentnost proračuna.

– Zadržali smo kontinuitet zadnje četiri godine tako da smo prema istraživanju Instituta za javne financije i ove godine ocijenjeni ocjenom pet vezano uz transparentnost proračuna – zaključio je Brljek.

Okupljenima se obratila i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske te savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić koja je pohvalila rad Općine.

Snimila Lucija Frtalić.

– Čast mi je i zadovoljstvo biti s vama ovdje danas. Drago mi je vidjeti da su mještanke i mještani Novigrada Podravskog prepoznali rad načelnika i da su nastavili kontinuirano raditi na dobrobiti općine. Podravci su vrlo sistematični, konstruktivni, radišni i predani te uspješno odgovaraju na sve izazove – rekla je Mulić.

Riječ je imao i predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak koji je naglasio kako općina dobro radi u skladu sa svojim mogućnostima.

Snimila Lucija Frtalić.

– Postoji suradnja između Županije i Općine i vjerujem da će ona biti još i bolja. Svi zajedno moramo što više učiniti da bi došli do sredstava iz Europe kako bi život svim stanovnicima županije bio bolji, lakši i ugodniji – objasnio je Felak.

Čestitkama su se pridružili i brojni gosti, a dodajmo da je u sklopu sjednice organiziran kratki kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali članovi Kulturno umjetničkog društva Delovi te Kulturno umjetničkog društva I.V.Trnski.

 

Kulturno-umjetnički program sjednice Općine Novigrad Podravski🏫

Objavljuje Drava.info u Petak, 15. srpnja 2022.

zatvori