Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Sanja Ivančan i Milica Fuček najavile planinarski pohod: Planinari entuzijasti iz Borika spremaju se na osvajanje Olimpa i Musale

Osmero planinara entuzijasta, članica i članova Planinarskog društva Borik iz Đurđevca, sprema se za veliki pothvat – osvajanje Olimpa i Musale.

– S obzirom na to da je ovo vrh blizu 3.000 metara, potrebno je napraviti određene kondicijske pripreme, par mjeseci intenzivnije planinariti da se uspije u jednom danu odraditi od 1.000 do 1.500 metara visinske razlike. Visine dosežu i do 3.000 metara gdje je rjeđi zrak tako da kondicija uvelike pomaže, iako tehnički nije zahtjevno. Musala je ugasli vulkan i najviši vrh Balkana i relativno je pitoma. Olimp je u prvom dijelu pitom, zanimljiv i šumovit je, dok je prema visinama stjenovit dio gdje ima tehničkih dijelova ispenjavanja, ali nije nešto pretjerano zahtjevan. On je drugi po visini u Balkanu. Odradili smo niz izleta, na Kalniku smo imali pripreme jer ima alpinističke dijelove ispenjavanja, kamene dijelove, uske dijelove. Vjerujem da ćemo svi doći do Olimpa – rekla je Milica Fuček, dugogodišnja članica društva.

Sanja Ivančan, predsjednica društva, kaže da je društvo osnovano 2002. godine i da nitko nije ni sanjao da će se ovako razviti i da će tradicija trajati toliko dugo.

– U ovom pohodu bit će nas osam. Ekipa od devet članova vratila se jučer, a imali su pohod na najviše vrhove Slovačke, Mađarske i Poljske. Na kraćim putovanjima zna nas biti više, u petom mjesecu nas je na Krku bilo 46. Ekipa je dobra, nikako nam ne nedostaje entuzijazam i ljubav prema prirodi – napomenula je Ivančan.

Fuček se nadovezala da od 2005. godine imaju jedan lijep planinarski niz. Pohodili su Kilimanjaro, Aconcaguau, Musalu, Mont Blanc, sve naše susjedne planine, bili smo u Maroku i u Egiptu te na Himalaji. Ambicije i volje im ne nedostaje.

– Najvažnija je dobra volja. Za planinarenje su svakako važne dobre cipele, odnosno gojzerice, vjetrovka za slučaj kiše ili vjetra, neki flis, nekoliko majica i čarapa, preporučljivo je često mijenjati čarape. Ako u pitanju nije ispenjavanje, onda idu štapovi koji štite koljena, zaštita od sunca, pokrivalo za glavu, rukavice. Na Olimpu ćemo kretati na 30 Celzijevih stupnjeva, ali kako ćemo se dizati, padat će temperatura i na vrhu će biti do pet Celzijevih stupnjeva tako da nam trebaju i rukavice. Hlače moraju biti duge s obzirom na to da se hoda po skliskom terenu. Treba vam posuda za vodu, tri ili četiri litre vode, malo hrane, energetske pločice. Sve ostalo su finese, ali najvažnija je cipela – zaključila je Fuček.

Plan im je, kaže Fuček, da u dva dana odrade uspon i silazak.

– Prvi dan ćemo doći do doma na 2.500 metara, prenoćiti i ujutro krenuti prema malo nižem vrhu skala koji je tehnički manje zahtjevan, ali je 50 metara viši od Mitikasa koji je najviši vrh Olimpa. Sve skupa ćemo hodati nekih četiri sata prema usponu i četiri sata prema dolje – pojasnila je.

Što se tiče planova samog društva, Ivančan je kazala da su na natječaju dobili sredstva od Grada Đurđevca za projekt Jura na Gori.

– To je foto priča. Radit će se za djecu predškolske i mlađe školske dobi. Uvest ćemo ih kroz igru, crtanje i radionice u planinarenje, bit će tu priča o zaštiti okoliša, o tome koliko moramo cijeniti prirodu i onda ćemo sve crteže objediniti u slikovnicu koju ćemo podijeliti osnovnoj školi i vrtićima – istaknula je.

Njihov planinarski pohod medijski pokrivaju Podravski radio i portal Drava.info. Svakodnevne dogodovštine slušajte na Podravskom radiju, a sveukupne dojmove s fotografijama čitajte i gledajte na portalu Drava.info.

Tekst pripremili Matej Baltić i Adela Zember. 

zatvori