Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Održan prijam za Radovana Kranjčeva, dobitnika županijske Nagrade za životno djelo

Koprivničko-križevački župan Darko Koren danas je održao prijam za Radovana Kranjčeva, dobitnika Nagrade za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Kako su poručili iz Službe ureda župana, Kranjčev zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati svečanoj dodijeli tijekom sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, a prigoda je iskorištena danas.

Doktor Kranjčev na prijamu je tako pojasnio kako se cijeli život školovao kao obrazovni djelatnik, a biologija mu je bila strast od najranijih nogu.

– Posebno su mi draga sjećanja na moj rad u obrazovanju, gdje sam rad u prirodi želio povezati s nastavnom biologije i modernizirati nastavu općenito, a sve na korist i zadovoljstvo mojih učenika. Paralelno s tim radom sam pisao te provodio brojna istraživanja u cijeloj Hrvatskoj, no Podravina mi je uvijek bila u srcu. Iza mojeg rada stoje brojni rezultati, autorska djela i tekstovi, no prije svega moram zahvaliti svojim prijateljima na podršci, među kojima je i moj učenik Zdravko Matotan, koji me i predložio za ovu nagradu. Hvala vam na ovom priznanju i nadam se nastaviti pisati o prirodi, svom zavičaju i našoj Hrvatskoj – naglasio je.

Župan Koren je Kranjčevu još jednom čestitao na ovom najvećem županijskom priznanju, dodavši kako je kroz svoj predan profesorski i znanstveni rad ostavio velik trag na mnogim mladim generacijama te im usadio ljubav prema prirodi, ali i brojne životne vrijednosti.

– Ovo priznanje dovoljno govori samo po sebi o jednom od naših najproduktivnijih biologa, prepoznatom i u svijetu, koji je dosad objavio 10-ak knjiga, oko 2.000 radova, otkrio nekoliko dosad nepoznatih vrsta te proveo istraživanja na području cijele Hrvatske. Cijenimo i poštujemo vaš rad, kao i želju za popularizacijom prirodnih bogatstava, a posebno vaš pedagoški doprinos koji je utjecao na brojne generacije. Hvala vam na svemu što ste nam dosad pružili, a u budućnosti od vas očekujemo nova djela te vam želimo mnogo zdravlja, energije, volje, planova i entuzijazma – istaknuo je Koren.

Na životno djelo i znanstveni opus Kranjčeva vrlo osvrnuo se potpredsjednik Županijske skupštine Zdravko Matotan koji je naglasio kako je Kranjčev ne samo velik znanstvenik, već i velik čovjek izraženih moralnih i duhovnih vrijednosti.

– Čast mi je što sam mogao u svojoj profesionalnoj karijeri stasati uz svog mentora koji me naučio na koji način pristupiti ljudima, kako izučavati prirodu i što ona znači u širem kontekstu za čovjeka. Kranjčev je moj životni uzor, inspiracija i poticaj u svemu što sam radio, osoba u koju imam neizmjerno povjerenja i zbog koje želim i dalje biti bolji na svom životnom putu. Profesor Kranjčev je jedan od rijetkih koji zna da znanje treba prenositi dalje i ne ga čuvati za sebe, a on je to činio na najbolji mogući način – kazao je Matotan.

Nakon prigodnih govora tijekom kojih su se obratili i zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, Koren je Kranjčevu uručio Nagradu za životno djelo te fotomonografiju Koprivničko-križevačke županije. Spomenimo i da su prijamu prisustvovale pročelnice Melita Ivančić i Ljubica Belobrk Flamaceta.

zatvori