Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: OBITELJSKI CENTAR KAO MJESTO PODRŠKE Ravnatelj Rušak: Nametnuli smo se kao važan dionik u lokalnoj zajednici, a sve s ciljem zaštite sugrađana

Projektom “Obiteljski centar kao mjesto podrške” Centra za socijalnu skrb Koprivnica smanjit će se broj korisnika usluga smještaja centra, odnosno pojačati kapaciteti stručnjaka koji rade sa sugrađanima u potrebi.

Riječ je o projektu vrijednom nešto manje od tri milijuna kuna koji se provodi dvije godine, odnosno završava 1. srpnja 2023. godine, a nadogradnja je na prvi projekt “Uspostava Podružnice Obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Koprivnica kao podrška procesu deinstitucionalizacije”, objasnio je to na današnjoj početnoj konferenciji projekta ravnatelj centra Danijel Rušak.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Jako sam ponosan da je Centar za socijalnu skrb Koprivnica jedan od nekolicine centara koji su imali snage i hrabrosti uhvatiti se u koštac s izazovima otvorenima financiranjem socijalnih usluga iz europskih fondova. Usprkos brojnim neplaniranim problemima i nesebičnom angažmanu pojedinaca konačni ishodi bit će moderna zgrada Obiteljskog centra, opremanje zgrade Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra, nabava vozila, ali i zapošljavanje i edukacija stručnjaka. Time se Centar nametnuo kao važan dionik u lokalnoj zajednici u kreiranju i širenju novih socijalnih usluga, a sve s ciljem zaštite sugrađana – naglasio je Rušak i dodao kako je partner na projektu Koprivničko-križevačka županija, suradnik Grad Koprivnica, dok stručnu pomoć pruža PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić kazao je kako će u Kampusu niknuti lijepa i impozantna građevina, no taj dio ništa ne znači bez ljudskih potencijala koji se osiguravaju upravo ovim projektom.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Najbitnije je zapošljavanje i edukacija stručnjaka koji će raditi na pomoć svih obitelji Koprivničko-križevačke županije. Obitelj je temeljna vrijednost našeg društva, a pandemija koronavirusa je donijela i zapostavljanje obitelji. Stručna i savjetodavna pomoć obiteljima stoga će pridonijeti kvalitetnijem životu, ali i pomoći potrebitim obiteljima. Nadam se da će projekt doprinijeti kvalitetnijem pružanju socijalnih usluga na području naše županije, smanjiti broj razvoda, a povećati broj obitelji – istaknuo je Ljubić.

Ostvarenim suradnjama i iskorakom u radu i života centra zadovoljan je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Osim hardver komponente koja će biti vidljiva kroz zgradu, važna nama je i ova komponenta gdje se dodatno radi na dizanju kadrovskih kapaciteta kako bismo imali moderan centar koji prati trendove i sve ono što vrijeme donosi, a to sve ove godine zaposlenici već rade u teškim uvjetima. Živimo u specifičnom vremenu gdje je socijalna inkluzija i sve ono što nosi kao opasnosti jako važna tema. Počela je s migrantskom krizom koja je puno toga izokrenula, nastavila se s pandemijskim periodom, a i sada se nastavlja inflacijom i nadolazećom ekonomskom krizom. Kad govorimo o međuljudskim odnosima, to puno toga mijenja i dovodi do ekstremnih situacija. Zbog toga je važno sve ovo što radite, sretni smo što ostvarujete rezultate – poručio je gradonačelnik.

Okupljenima se obratila i ravnateljica PORA-e Melita Birčić ponovivši kako je PORA pružala stručnu pomoć u pripremi i provedbi oba projekta.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Izuzetno mi je drago biti dio ovako lijepih priča, pohvaljujem Centar koji je napravio iskorak u smislu podizanja kvalitete svojih usluga i prepoznao mogućnost korištenja europskih sredstava. Taj put nije bio lagan, no svi smo se trudili da budemo stručni, pravovremeni, kvalitetni, a sve u smislu iskorištavanja europskih fondova – spomenula je i dodala kako brojke pokazuju da se u ovaj resor na području naše županije ulaže i da je riješeno mnogo ključnih stvari.

Nakon uvodnih riječi predstojnica Podružnice Silvija Čavić održala je prezentaciju tijekom koje je kazala kako je jednostavni cilj oba projekta uspostaviti Obiteljski centar koji trenutno funkcionira u sklopu Centra za socijalnu skrb.

Snimio Tomislav Matijašić.

Specifični ciljevi odnosno svrha drugog projekta za koji je predviđeno održavanje početne konferencije je smanjenje broja korisnika usluga smještaja i jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina – djece i mlađih punoljetnih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece i mlađih punoljetnih osoba s problemima u ponašanju, djece s teškoćama u razvoju, trudnica ili roditelja s djecom do godine dana života, djece u riziku od socijalne isključenosti, žrtava obiteljskog nasilja te članova obitelji, odnosno udomiteljskih obitelji svih radnih skupina, kao i podizanje svijesti javnosti.

Drugim projektom financiraju se troškovi rada predstojnika podružnice Obiteljskog centra, petero stručnjaka – dva socijalna radnika, psihologa, socijalnog pedagoga, pravnika, administrativnog radnika, njihove dodatne edukacije vezane za obiteljsku medijaciju, provođenje programa edukacije posvojitelja i udomitelja, psihosocijalnog tretmana žrtava i počinitelja nasilja, supervizije stručnjaka, izvansudske nagodbe te drugih specijaliziranih edukacija. U sklopu projekta predviđeno je i održavanje okruglih stolova, edukativnih radionica, ciljanih edukacija te izrada promotivnih materijala i brošura.

Spomenimo na kraju da je zgrada budućeg Obiteljskog centra već poprimila svoje vizure, trenutno je u izradi gornja ploča, a predviđa se kako će završni radovi biti gotovi do studenog ove godine.

zatvori