Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: NOVI PROJEKT Na male ekrane uskoro stižu Novi Gruntovčani

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije danas je predstavila Nove Gruntovčane – projekt kojim se nastoje očuvati vrijednosti podravskog kraja.

Kako je poručila pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, riječ je o serijalu od 10 epizoda.

– Svaka od tih epizoda ima svoj naziv i tematiku. Posebno želim naglasiti kako se ne radi o kopiji izvornih Gruntovčana. Zadržalo se ono osnovno, likovi su ostali isti, ali to su neke nove priče. Povezali smo i stare običaje koji su pomalo zaboravljeni – rekla je Sočev.

Nastavila je kako je radnja snimljena unutar tri mjeseca, a svaka epizoda je snimana na području Koprivničko-križevačke županije. Epizode će biti dostupne na YouTube kanalima, društvenim mrežama te Varaždinskoj televiziji, a emitirat će se svaka dva tjedna.

Okupljenima se obratila i Milica Lukačinec, predsjednica Kulturno umjetničkog društva Gruntovec, koja je istaknula vrijednost ovakvog projekta.

– Do sada smo nastupili na 400-tinjak mjesta i drago nam je što ovim projektom možemo ovjekovječiti naše običaje. Mi smo samo obični amateri, ali smo s velikim veselje uložili puno truda. Drago nam je što smo održali obećanje koje smo dali pokojnom Martinu Sagneru, našem počasnom članu – objasnila je Lukačinec.

Riječ je imao Miroslav Mirković, koji se našao u ulozi režisera, a koji je istaknuo kako će ovakva inicijativa zasigurno ostati zabilježena u ovom vremenu, a predstavlja omaž starim Gruntovčanima.

– Projektom ćemo nanovo brendirati ovaj kraj i podsjetiti kako su ljudi živjeli u Podravini. Gluma je bila izvrsno odrađena, a najteže je bilo pronaći autentičnu lokaciju tako da smo jedan dobar dio snimali u kući u Sigecu – napomenuo je Mirković.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren zahvalio je redateljskom timu, obitelji Evačić te svima onima koji na neki način doprinose očuvanju ovakve vrijednosti.

– Jedan od naših ciljeva je da ističemo ono po čemu je ovaj prostor prepoznatljiv. Gruntovčani su, uz Vegetu i naivu, jedan alat koji čuva povijesne vrijednosti, sadržaje, odnose i mentalitet ovoga kraja na najbolji mogući način. Osobno gledam Gruntovčane kao da ih gledam prvi put, to se uvijek može gledati i nevjerojatno je koliko su vrijedni. Najmanje što možemo napraviti je da to čuvamo i prenesemo budućim naraštajima – zaključio je župan.

zatvori