Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Najmlađi majstor frizer Mateo Kušter: Najviše me ispunjavaju osmijesi zadovoljnih klijentica i klijenata u ogledalu

Potrebno je puno hrabrosti i malo ludosti odvažiti se s 20 godina na majstorski ispit.

Upravo to, uz podršku svoje mentorice Marije Posavec, učinio je koprivnički frizer Mateo Kušter i nakon položenog ispita postao je najmlađi majstor frizer u Koprivničko-križevačkoj županiji od 2000. godine.

– Majstorska diploma je u rukama, a meni je to samo potvrda da sam na pravom putu i poticaj da se još više razvijam i usrećujem ljude oko sebe svojim kreacijama, jer u ovom poslu uči se i razvija cijeli život. Jako je dobar osjećaj znati da si postao majstor u 21. godini i time sam sebi dokazujem da mogu samostalno obavljati sve radnje što se tiče frizerske struke. Naravno, jako puno znači i spoznaja da s tom diplomom danas, sutra možeš otvoriti i svoj frizerski salon, što i planiram u budućnosti – rekao nam je Mateo.

I dok su nekima potrebne godine da se odvaže na polaganje majstorskog ispita, Mateo se jako mlad odlučio na takav pothvat.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Smatrao sam da ja to mogu, a i ekipa u salonu Mulier i Mulier M me podržavala. Odlučio sam se na taj korak jer mislim da mi je znanje iz škole još uvijek svježe i da mi je puno lakše učiti sada kad još nemam toliko obiteljskih obaveza – ističe Mateo koji je Strukovnu školu Đurđevac završio 2018. godine, a odmah nakon završetka školovanja se i zaposlio u Frizerskom salonu Mulier gdje s velikom radošću radi već tri godine, a tu je odrađivao i praktičnu nastavu.

Objašnjava nam da se majstorski ispit sastojao od praktičnog dijela izrade zadataka, tri pismena ispita i to iz frizerstva, gospodarstva i pravnih propisa te radne pedagogije, zatim izrade elaborata te na kraju usmenog ispitivanja iz radne pedagogije.

– Puno je pitanja kroz koje treba proći i usvojiti ih, ali uz kvalitetnu pripremu, po tjedan dana predavanja za svaki predmet i dobar angažman oko učenja, nije toliko teško položiti pismene dijelove ispita. Također se za odlične pripreme zahvaljujem Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije i njihovom osoblju koje se zalaže za uspjeh kandidata. Malo sam se pribojavao hoću li uspjeti na praktičnom dijelu ispita sve radnje izvršiti u ograničenom vremenu, no odabrao sam adekvatne modele i sve sam na vrijeme uspio uspješno obaviti. Ovom prilikom zahvaljujem modelima koji su odvojili dio svog vremena i pomogli mi da ostvarim ono što sam želio. Smatram da je u redu da se za diplomu treba pokazati brzina, snalažljivost i vještina frizera koji želi postati majstor frizer – pojasnio nam je ovaj mladi majstor frizer.

Govori nam kako je oduvijek želio biti frizer, od malena je promatrao frizure i razmišljao kako se one izrađuju i kad ga je netko pitao što bi želio postati kad odraste, odgovarao je – frizer. A, i vlasnica salona i njegova mentorica Marija Posavec kaže da je predodređen za ovo zanimanje.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Još i prije nego li sam upisao frizersku školu isprobavao sam frizure na svojim ukućanima. Kad se netko od mojih trebao šišati, stavio sam laptop ispred sebe i promatrao kako i što raditi da bi moji iz obitelji imali takvu frizuru. Naravno to je znalo ispasti nekad bolje, a nekad lošije, ali na greškama se uči i najvažnije od svega je voljeti ono što radiš. Teško mi je izdvojiti nekog tko je najzaslužniji za moju ljubav prema frizerstvu, no treba spomenuti da me moja obitelj u svemu podržavala i pružala potporu. Pored njih jako je važno dobro odabrati mentora, odnosno stručnog učitelja u procesu naukovanja, ali i dobru radnu okolinu u kojoj se može razvijati ljubav prema tom poslu te stručne vještine potrebne za obavljanje posla. U tome sam uspio jer sam jako puno naučio od svoje mentorice koja me od prvog dana dobro procijenila i poticala, a puno sam naučio i od cijele ekipe salona koja također jako voli svoj posao i vješta je u njemu – objasnio je Mateo i zahvalio profesorima Strukovne škole Đurđevac za koje kaže da odlično odrađuju svoj posao i pripremaju učenike za zanimanje kojim se žele baviti, a posebno je zahvalio profesorici frizerstva Anici Čorbi koja uz puno ljubavi podučava učenike dobrim vrijednostima i vještinama u poslu.

Uživa u svom poslu, a najviše ga ispunjava osmijeh u ogledalu zadovoljnog klijenta, odnosno klijentice.

– Voli i druženja s ekipom iz salona zbog koje je lako odlaziti na posao na vrijeme i s voljom. Volim raditi sve što se frizerske struke tiče, a izrada svečanih frizura mi je poseban gušt jer tu mogu najviše izraziti svoju kreativnost. Biti psihijatar, mađioničar, umjetnik sve je to dio našeg posla i zbog toga je opet jako važno voljeti ono što radiš i imati u sebi osjećaj za rad s kosom i ljudima. U današnje vrijeme nam je život sve užurbaniji i stresniji, a mi u salonu nastojimo stvoriti pozitivnu atmosferu da bi uz kvalitetnu uslugu klijentima bio što ugodniji boravak kod nas jer svaki zadovoljan klijent dolazi ponovo – zaključio je Mateo.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori