Subota, 13. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO Najmlađi majstor frizer Mateo Kušter: Najviše me ispunjavaju osmijesi zadovoljnih klijentica i klijenata u ogledalu

Potrebno je puno hrabrosti i malo ludosti odvažiti se s 20 godina na majstorski ispit.

Upravo to, uz podršku svoje mentorice Marije Posavec, učinio je koprivnički frizer Mateo Kušter i nakon položenog ispita postao je najmlađi majstor frizer u Koprivničko-križevačkoj županiji od 2000. godine.

– Majstorska diploma je u rukama, a meni je to samo potvrda da sam na pravom putu i poticaj da se još više razvijam i usrećujem ljude oko sebe svojim kreacijama, jer u ovom poslu uči se i razvija cijeli život. Jako je dobar osjećaj znati da si postao majstor u 21. godini i time sam sebi dokazujem da mogu samostalno obavljati sve radnje što se tiče frizerske struke. Naravno, jako puno znači i spoznaja da s tom diplomom danas, sutra možeš otvoriti i svoj frizerski salon, što i planiram u budućnosti – rekao nam je Mateo.

I dok su nekima potrebne godine da se odvaže na polaganje majstorskog ispita, Mateo se jako mlad odlučio na takav pothvat.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Smatrao sam da ja to mogu, a i ekipa u salonu Mulier i Mulier M me podržavala. Odlučio sam se na taj korak jer mislim da mi je znanje iz škole još uvijek svježe i da mi je puno lakše učiti sada kad još nemam toliko obiteljskih obaveza – ističe Mateo koji je Strukovnu školu Đurđevac završio 2018. godine, a odmah nakon završetka školovanja se i zaposlio u Frizerskom salonu Mulier gdje s velikom radošću radi već tri godine, a tu je odrađivao i praktičnu nastavu.

Objašnjava nam da se majstorski ispit sastojao od praktičnog dijela izrade zadataka, tri pismena ispita i to iz frizerstva, gospodarstva i pravnih propisa te radne pedagogije, zatim izrade elaborata te na kraju usmenog ispitivanja iz radne pedagogije.

– Puno je pitanja kroz koje treba proći i usvojiti ih, ali uz kvalitetnu pripremu, po tjedan dana predavanja za svaki predmet i dobar angažman oko učenja, nije toliko teško položiti pismene dijelove ispita. Također se za odlične pripreme zahvaljujem Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije i njihovom osoblju koje se zalaže za uspjeh kandidata. Malo sam se pribojavao hoću li uspjeti na praktičnom dijelu ispita sve radnje izvršiti u ograničenom vremenu, no odabrao sam adekvatne modele i sve sam na vrijeme uspio uspješno obaviti. Ovom prilikom zahvaljujem modelima koji su odvojili dio svog vremena i pomogli mi da ostvarim ono što sam želio. Smatram da je u redu da se za diplomu treba pokazati brzina, snalažljivost i vještina frizera koji želi postati majstor frizer – pojasnio nam je ovaj mladi majstor frizer.

Govori nam kako je oduvijek želio biti frizer, od malena je promatrao frizure i razmišljao kako se one izrađuju i kad ga je netko pitao što bi želio postati kad odraste, odgovarao je – frizer. A, i vlasnica salona i njegova mentorica Marija Posavec kaže da je predodređen za ovo zanimanje.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Još i prije nego li sam upisao frizersku školu isprobavao sam frizure na svojim ukućanima. Kad se netko od mojih trebao šišati, stavio sam laptop ispred sebe i promatrao kako i što raditi da bi moji iz obitelji imali takvu frizuru. Naravno to je znalo ispasti nekad bolje, a nekad lošije, ali na greškama se uči i najvažnije od svega je voljeti ono što radiš. Teško mi je izdvojiti nekog tko je najzaslužniji za moju ljubav prema frizerstvu, no treba spomenuti da me moja obitelj u svemu podržavala i pružala potporu. Pored njih jako je važno dobro odabrati mentora, odnosno stručnog učitelja u procesu naukovanja, ali i dobru radnu okolinu u kojoj se može razvijati ljubav prema tom poslu te stručne vještine potrebne za obavljanje posla. U tome sam uspio jer sam jako puno naučio od svoje mentorice koja me od prvog dana dobro procijenila i poticala, a puno sam naučio i od cijele ekipe salona koja također jako voli svoj posao i vješta je u njemu – objasnio je Mateo i zahvalio profesorima Strukovne škole Đurđevac za koje kaže da odlično odrađuju svoj posao i pripremaju učenike za zanimanje kojim se žele baviti, a posebno je zahvalio profesorici frizerstva Anici Čorbi koja uz puno ljubavi podučava učenike dobrim vrijednostima i vještinama u poslu.

Uživa u svom poslu, a najviše ga ispunjava osmijeh u ogledalu zadovoljnog klijenta, odnosno klijentice.

– Voli i druženja s ekipom iz salona zbog koje je lako odlaziti na posao na vrijeme i s voljom. Volim raditi sve što se frizerske struke tiče, a izrada svečanih frizura mi je poseban gušt jer tu mogu najviše izraziti svoju kreativnost. Biti psihijatar, mađioničar, umjetnik sve je to dio našeg posla i zbog toga je opet jako važno voljeti ono što radiš i imati u sebi osjećaj za rad s kosom i ljudima. U današnje vrijeme nam je život sve užurbaniji i stresniji, a mi u salonu nastojimo stvoriti pozitivnu atmosferu da bi uz kvalitetnu uslugu klijentima bio što ugodniji boravak kod nas jer svaki zadovoljan klijent dolazi ponovo – zaključio je Mateo.