Subota, 13. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO Jelena Kovačić: Iskustvo Ljetne pozornice bilo je moćno i snažno, našom izvedbom pokušale smo dati poticaj za osnaživanje drugih

Proteklog tjedna u FUNK-u je po prvi put održan dramsko-glazbeno-likovni program za odrasle Ljetna pozornica koji je završio scenskim prikazom.

Odrasli su tako imali priliku kreativno se izraziti, improvizirati, osmišljavati, oblikovati i stvarati.

Voditeljica programa Jelena Kovačić, dramska pedagoginja, profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti, rekla je Dravi.info da je cilj programa bio stvarati i kreativno se izražavati, raditi na sebi, ali i skupiti iskustva i alate za svoj rad – bilo odgojno-obrazovni, humanistički, umjetnički i slično.

Održale su se tri vrste radionica – dramska koju je vodila Jelena Kovačić, likovna za koju je bila zadužena Margareta Cahunek, odgojiteljica koja se s djecom bavi likovnim izražavanjem, te glazbena koju je vodila zborovođa i pijanistica Iva Jarić Bremec dok je koordinatorica programa bila Irena Sertić.

– One su sve bile međusobno povezane, imale su istu temu – strahovi, želje i nadanja. Počele smo s dramskom radionicom i procesom stvaralaštva, zatim likovnom radionicom gdje su se na likovni način polaznice mogli izraziti i završilo se glazbenom radionicom u smislu glazbene kulise i zvukova koji su pridonijeli stvaranju atmosfere izvedbe – istaknula je.

Dodala je da su u procesu koristili razne dramske tehnike i igre pomoću kojih su se polaznice međusobno upoznavale, stekle povjerenje grupe i onda su dobile mogućnost otvoriti se i dramski se izražavati.

– Kroz te različite dramske tehnike, vježbe i metode pripremale su se za improviziranje i za stvaranje kolektivnih tekstova i u stihu i u prozi, i onda su zapravo nastali tekstovi, odnosno izvedba koju smo nazvali “Hej ti”. Te tekstove odnosno osjećaje potom su prenijele na papir, ali i nadopunile raznim zvukovima i kulisnom glazbom. Prema tome je nastala ta naša kratka eksperimentalna izvedba koja je bila prožeta osobno-fiktivnim iskustvima, glazbom i slikom – objasnila je.

Kazala je da su sve polaznice bilo vrlo zadovoljne.

– Rekle su da su prošle kroz jedno jako zanimljivo iskustvo, odnosno nekakvu mješavinu osjećaja. Nalazimo se u izazovnom vremenu, bila je korona, nekakve strašne stvari se u svijetu događaju, tako da nam je ova tema – strahovi, želje, nadanja, dala da osnažimo sami sebe, ali i da tom našom izvedbom damo poticaj za osnaživanje drugih. Komentirale su da je to bilo moćno i snažno iskustvo kroz koje su prošle, a ja bih se s time složila, jer je meni bilo izazovno, zanimljivo lijepo i intimno. Sve smo vrlo zadovoljne i smatramo da nam je ovo dalo vjetar u leđa. Koprivnici ovako nešto nedostaje i možemo napraviti puno lijepih stvari – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.