Ponedjeljak, 14. listopada 2024.

FESTIVAL ŽENA Jela Kovačić je svestrana i društveno aktivna, Katarina Kozarić Šabarić bavi se poljoprivredom, ali i politikom

Završilo je ovogodišnje izdanje Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, a mi vam tijekom ovog tjedna donosimo priče žena koje su se predstavile na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Podsjetimo, riječ je o festivalu koji promovira ženu i koji se provodi s ciljem afirmacije žena, odnosno različitosti njihovih života. Jedini zadani kriterij za sudjelovanje u manifestaciji je da svaka žena prepozna festival kao jedinstvenu priliku za promociju, prezentaciju svojega života i svega onoga što joj je važno.

>> FOTO Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Na ovogodišnjem Festivalu predstavilo se tako 13 žena, a jedna od njih bila je Jela Kovačić koja živi u Podravskim Sesvetama, gdje je i rođena 10. veljače 1951. godine.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kroničari kažu kako je ovo prilika da upoznamo još jednu od “sesvečkih Jela”. Kao i sve djevojčice rođene u to doba, od ranih je dana pomagala u kući i oko nje i nije bilo posla koji joj je bio stran i nepoznat. No Jela se u nečem ipak izdvajala od ostalih. Posebno je voljela pjesmu i ples, a voljela je i glumu, tako da nije bilo mjesne priredbe u kojoj ona nije sudjelovala. Bila je sitna i “dinamitna” i često se znala naći u različitim zgodama i nezgodama, pa ponekad izvući i kraći kraj. Udala se s 18 godina, osnovala obitelj, te sa suprugom Ivanom ima dvoje djece – kći Zlatu i sina Zlatka. Obiteljske obveze i obim poslova se povećavao s godinama, no unatoč svim tim obvezama, Jela se je i dalje aktivno uključivala u društveni život svojih rodnih Podravskih Sesveta.

Jela je u svim periodima svoga života jako svestrana i društveno aktivna. Bila je vrlo aktivna članica Aktiva žena Podravske Sesvete, čija je bila voditeljica i predsjednica u jednom mandatu. U to se vrijeme unutar aktiva osnovala i folklorna skupina, iz koje je kasnije nastala udruga koja je poznata kao Hrvatsko folklorno društvo Sesvečice. Unatoč teškim poljoprivrednim radovima, koji su sastavni dio života na selu, zimske večeri Jela je kratila ručnim radovima, uglavnom našivavanjem sesvečkog veza, koji je poseban u svojoj tehnici izrade. Najviše je vezla goblene, što i danas rado čini pored obveza kuhanja i spremanja za obitelj, uz obradu velikog vinograda i uzgoj cvijeća jer to posebno voli, onako za svoju dušu i to je opušta. Jako voli sesvečku narodnu nošnju, koju rado nosi u raznim prigodama. Jela posebno voli pjevati i aktivna je članica zbora Udruge umirovljenika Podravske Sesvete te pjeva i u crkvenom zboru. I nakon napornog dana ispunjenog obvezama, redovito ide na probe i nastupe jer je to veseli i opušta. A uživa i u obiteljskom životu uz četvero unučadi i dvoje praunučadi.

U pratnji joj je bila prijateljica Jela Tudić, uz jednu posebnost, a to je da je ova Jela jedna od rijetkih žena koja nosi narodnu nošnju u svakodnevnom životu. Dvije Jele su otpjevale pjesmu Blaža Lengera “Oj Hrvati vratite se” koja nije nikada objavljena.

Katarina Kozarić Šabarić iz Medvedičke u Općini Novo Virje rođena je 13. rujna 1983. godine u austrijskom gradu Schwarzach im Pomgau kao druga kći majke Katarine, porijeklom Podravke, i oca Marinka, porijeklom Hercegovca.

Snimio Tomislav Matijašić.

Posebno je ponosna na svoje hercegovačko porijeklo, koje joj je usadilo ljubav prema Hrvatskoj, ponos što je Hrvatica, kršćansku vjeru kao temelj života i obitelj kao najveću vrijednost u životu. Budući da je kao dvomjesečna beba ostala na skrbi kod bake i djeda s majčine strane u Novom Virju, posebno joj je važna obitelj i majčinska skrb za svoju djecu. Nakon osnovne škole je upisala jezični smjer u II. gimnaziji u Osijeku, a nakon tri završena razreda, zbog ljubavi, četvrti razred završava u Koprivnici. Krajem školske godine vjenčala se sa suprugom Željkom te su postali sretni roditelji petero djece – Marinka, Katarine, Veronike, Ivana i Helene i na svu svoju djecu su jako ponosni. Katarina kaže da joj je kao djetetu, koje je odrastalo bez fizičke prisutnosti roditelja, majčinstvo bilo jedino u čemu je oduvijek bila sigurna da se želi ostvariti. Budući da nije imala nikakvu pomoć oko djece, odlučila je da ne želi odlaziti na posao, već biti uz djecu, koliko je to moguće. Stoga je poljoprivreda bila logičan izbor kao izvor prihoda. Nakon mature krenula je u tov 90 komada teladi, odnosno junadi za tada uspješnu tvrtku. Problemi su nastali kada plaćanja nisu bila redovita. Željela je nastaviti školovanje i nadograditi znanje o poljoprivredi te je u upisala izvanredni studij poljoprivrede – opći smjer na VGUK u Križevcima, gdje je odslušala sve tri godine predavanja, ali zbog bolesti roditelja i nedostatka financijske pomoći, morala je odustati od završetka studija. Ali znanje koje je stekla u tri godine studija koristi i danas.

Nakon tova, obitelj je zaključila da redovita primanja može ostvariti ako prijeđe na mliječno govedarstvo. Krenuli su sa šest krava i s vremenom su imali 30-ak krava. Cijena mlijeka je osiguravala dobar prihod pa je i suprug odlučio napustiti zaposlenje i posvetiti se ovom poslu. Situacija s cijenom mlijeka se pogoršavala pa su postajali dio statistike neprofitabilnih proizvođača mlijeka. Kako bi popravila financijsku situaciju, krenula je u preradu mlijeka i prodaje gotovih proizvoda – od mlijeka, svježeg i raznih vrsta sireva, vrhnja, sirutke i jogurta. Dostavljala je sve proizvode u Đurđevac, Viroviticu, Slatinu, Bjelovar, Križevce, Vrbovec, Zagreb, Koprivnicu, Varaždin, Čakovec… Stekla je vjerne i redovite kupce, ali kako bi mogla nastaviti s poslom bilo je potrebno izgraditi siranu što, nažalost, nisu uspjeli i na kraju su odustali od mljekarstva. Sa stečenim iskustvom u mljekarenju, okušala se i u proizvodnji kozjeg mlijeka sa stadom veličine 100 jedinki. S vremenom se i tu zakomplicirala situacija s neredovitim plaćanjem.

Katarina se preorjentirala i krenula s povrtlarstom, prvo s uzgojem krastavaca kornišona na površini 3.000 kvadrata za Podravku, što se pokazalo isplativijim od uzgoja koza. Trenutno se bavi uzgojem povrća na sedam jutara površine i to pored kornišona, uzgaja papriku rogu, paradajzericu, baburu, ljutu feferonu, patlidžan, grah, mahune, salatu, kupus… U OPG-u su stalno zaposleni suprug i Katarina, a u sezoni zapošljavaju do 10 radnika.

Pored brojnih obveza, Katarina se voli baviti politikom. Od 2010. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice, a aktivno se bavi politikom od 2016. godine, kada je izabrana za predsjednicu Općinske organizacije HDZ-a Novo Virje. Od tada je i članica ŽO HDZ-a. 2017. godine je izabrana za predsjednicu Općinskog vijeća Općine Novo Virje i trenutno tu funkciju obnaša u drugom mandatu. Također je načelnica općinskog Stožera civilne zaštite i kroz razdoblje pandemije pomagala je mještanima u svemu vezanom uz COVID-19 situacije. Sve funkcije obavlja volonterski pa tako i onu u župnom Caritasu.

U rijetkim slobodnim trenucima voli čitati, šetati, slušati domaću glazbu, heklati, uzgajati cvijeće, travnjak, voćke, … Voli voziti sve što ima kotače, uživa u kuhanju i pečenju kolača, a posebno ju vesele hodočašća sa svojom brojnom obitelji kao jednodnevni izleti. U pratnji joj je bio suprug Željko Šabarić.

Slušaj uživo
zatvori