Četvrtak, 2. svibnja 2024.

ZVUČNA KUPKA Petar Unger i Tanja Vugrinec predstavljaju svoj rad s gongovima, zvučnim zdjelama i bubnjevima

U dvorištu Knjižnice i čitaonice Fran Galović u utorak će se s početkom u 19 sati održati program naziva “Putovanje zvukom”.

Kako su poručili iz knjižnice, mladi zvukoterapeuti Petar Unger i Tanja Vugrinec iz Koprivnice predstavit će svoj rad s gongovima, zvučnim zdjelama i bubnjevima te na taj način predstaviti alternativnu metodu liječenja poznatu pod imenom zvukoterapija.

– Temelji znanja o liječenju zvukom vrlo su drevni i ljekovita moć zvuka i različitih vrsta tonova od davnina se koristila protiv stresa i napetosti, liječenje različitih bolesti i za stvaranje dobrog raspoloženja i harmonije – naglasili su.

Objasnili su i kako se aromoterapeutkinja i certificirana praktičarka Tanja Vugrinec 10-ak godina bavi zvučnom terapijom koristeći u svom radu tibetanske zdjele i gongove, kao i ostale holističke instrumente čije frekvencije dovode u ravnotežu energetske strukture ljudskog tijela. Petar Unger dugi se niz godina pak bavi glazbom, svirajući saksofon i druge instrumente, a u posljednje vrijeme stavlja fokus na istraživanje najstarijih instrumenata – šamanskog bubnja, frule i glasa, posebno se interesirajući za indijanske prirodne zvukove i za njihov potencijal u povezivanju i usklađivanju s prirodom.

– Osim glazbe, inspiriran je posebno prirodom jer upravo suživot s prirodom i biljkama kroz njihovo očuvanje unapređuje i doprinosi kvalitetnijem načinu životu. Zajednički interesi za glazbu i alternativnu medicinu doveli su do suradnje Tanje i Petra koja je urodila i održavanjem tjednih zvučnih kupki u Koprivnici – istaknuli su u knjižnici.

U slučaju kiše program će se održati u prostoru knjižnice na drugom katu Stručno-znanstvenog odjela.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori