Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Udruženje obrtnika Koprivnica ima novog tajnika, Jasmina Markota otišla u mirovinu

Novi tajnik Udruženja obrtnika Koprivnica je Davor Nemedan, magistar ekonomije rodom iz Koprivnice.

Nemedan je s radom započeo 1. lipnja, i to nakon odlaska u mirovinu bivše tajnice Jasmine Markote.

– Markota je funkciju tajnice Udruženja obrtnika Koprivnica vrlo profesionalno i požrtvovno obnašala 26,5 godina na čemu joj je Udruženje obrtnika zahvalno i želi joj puno sreće i zdravlja u zasluženoj mirovini – poručuju.

Dodaju da je Nemedan diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je stekao zvanje magistra ekonomije. Trenutno pohađa Poslijediplomski specijalistički studij Prilagodba Europskoj uniji na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

– Posjeduje Certifikat Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u području javne nabave te višegodišnje radno iskustvo u pripremi, prijavi, provedbi i kontroli projekata financiranih iz EU fondova. U Udruženje dolazi s radnog mjesta Viši stručni savjetnik u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), a prije toga radio je kao konzultant za pripremu, prijavu i provedbu EU projekata. Također, unazad nekoliko akademskih godina predaje na Fakultetu političkih znanosti kao stručni predavač na kolegiju Malo i srednje poduzetništvo i infrastruktura u sklopu Poslijediplomskog specijalističkog studija Prilagodba Europskoj uniji: upravljanje projektima i korištenje fondova i programa EU. Svoje radno iskustvo u struci započeo je upravo u Udruženju obrtnika Koprivnica gdje je 2013. godine bio na stručnom osposobljavanju za rad – piše u priopćenju Udruženja obrtnika Koprivnica.

U narednom razdoblju plan Udruženja obrtnika je, osim osnovne djelatnosti informiranja obrtnika i savjetovanja prilikom otvaranja novih obrta, kao i u poslovanju postojećih obrta, produbiti suradnju s lokalnom zajednicom kroz suradnju s jedinicama lokalne samouprave na kojima Udruženje obrtnika djeluje te s jedinicom regionalne samouprave, odnosno Koprivničko-križevačkom županijom. Područje djelovanja Udruženja obrtnika Koprivnica su jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Koprivnica te općine Hlebine, Drnje, Đelekovec, Gola, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Peteranec, Novigrad Podravski, Koprivnički Bregi, Rasinja i Legrad.

Osim suradnje s općinama, Gradom i Županijom plan je i nadalje surađivati i osmišljavati nove programe pomoći obrtništvu s ostalim institucijama kao što je Turistička zajednica grada Koprivnice, Obrtnička škola Koprivnica, poduzetničke potporne institucije Grada Koprivnice (Poduzetnički inkubator, ENTER) te Koprivničko-križevačke županije (PORA), kao i s ostalim institucijama vezanim uz poslovanje obrta.

– U vremenu globalne zdravstvene i gospodarske krize potrebno je predočiti važnost obrtništva i kvalitetu proizvoda i usluga koje obrtnici nude široj javnosti, a što se tradicionalno provodi kroz održavanje sajmova. Stoga, kao i dosad Udruženje obrtnika Koprivnica namjerava provoditi usku suradnju s Turističkom zajednicom grada Koprivnice i Gradom Koprivnica oko organizacije sajmova na području Grada i Županije, kako postojećih (Podravski motivi, Renesansni festival, Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije), tako i u osmišljavanju novih sajmova koji bi obuhvaćali što više obrtničkih zanimanja i privukli što više kupaca obrtničkih proizvoda i korisnika obrtničkih usluga, ali i novih dobavljača i poslovnih partnera naših obrtnika – stoji u dopisu.

Kao jedan od noviteta u sklopu Renesansnog festivala ove godine bit će izrada renesansnih frizura u što će biti uključene članice i članovi Ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Koprivnica.

– Kako se nalazimo u vremenu intenzivnog korištenja financijskih sredstava iz fondova EU, cilj Udruženja u narednom razdoblju bit će i konstantno informiranje članova o mogućnostima korištenja financijskih sredstava iz EU fondova te pripreme svojeg poslovanja i dokumentacije za što veću konkurentnost prilikom apliciranja na pojedine Javne pozive. Kako u novom proračunskom razdoblju Europske unije 2021.-2027. Republika Hrvatska ima za iskoristiti duplo više sredstava nego što je to bilo u prethodnom proračunskom razdoblju, a tu su još i dvije nove linije sufinanciranja, Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Fond solidarnosti Europske unije, pozivamo obrtnike ili one koji to tek planiraju postati da se dođu informirati o mogućnostima i preduvjetima za konkuriranje na natječajima za bespovratna sredstva ili financijske instrumente (zajmove HAMAG-BICRO-a i kredite HBOR-a). Napominjemo kako Udruženje obrtnika Koprivnica za svoje članstvo besplatno priprema dokumentaciju za korištenje financijskih instrumenata, putem kojih je moguće dobiti kreditna sredstva uz minimalnu kamatnu stopu ili čak i beskamatna sredstva uz sufinanciranje kamate na kreditne programe HBOR-a od strane Koprivničko-križevačke županije – govore u Udruženju.

Također, u razdoblju od šestog do devetog mjeseca Udruženje će provoditi izbore za svoja tijela u pojedinom Cehu kao i u Upravnom odboru i Skupštini Udruženja, stoga se ovom prilikom pozivaju članovi da se na izbore odazovu u što većem broju kako bi se kandidirali za pojedina tijela Udruženja ili izabrali predstavnike u svojem području djelovanja (Cehu), a koji će ih u narednom razdoblju od četiri godine zastupati na višim organizacijskim razinama Hrvatske obrtničke komore.

– Na kraju, želimo pozvati sve članove i one koji to tek žele postati da se sa svojim pitanjima, problemima, nedoumicama ili željama jave u Udruženje obrtnika Koprivnica na telefon: 048/222-394, e-mail: [email protected] ili osobno na adresu Taraščice 19, Koprivnica – zaključuju iz Udruženja obrtnika Koprivnica.

zatvori