Petak, 26. travnja 2024.

NOVA ODLUKA U Herešin će dolaziti biorazgradivi otpad iz Varaždina, Pal: Riječ je o financijski isplativom poslu

Gradski će se vijećnici danas u 16 sati okupiti na devetoj sjednici u aktualnom sazivu, a posebna će pozornost biti usmjerena na 10. točku dnevnog reda.

Naime, ona se odnosi na donošenje odluke o zajedničkom provođenju mjera gospodarenja otpadom s Gradom Varaždinom u okviru obveza jedinica lokalne samouprave. Kako nam je objasnio predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, iz Varaždina će se u Kompostanu Herešin dovoziti biorazgradivi otpad, no uz bitnu napomenu.

– S obzirom na to da je u nekim medijima krivo objašnjeno, na našu kompostanu i u Koprivnicu neće se voziti ono što mi stavljamo u tzv. smeđe kante nego će se voziti samo košena trava i granje koje se prikuplja sa zelenih površina. S tom ćemo količinom zaokružiti kapacitet naše kompostane. Grad Varaždin plaća trošak zbrinjavanja otpada odnosno pretvaranja u sirovinu, a Komunalac to uredno može prodavati tako da se radi o financijskim isplativom poslu. Nema nikakvog razloga da to ne napravimo – objasnio je Pal.

Kako stoji u odluci, ukupna procijenjena godišnja masa biorazgradivog komunalnog otpada koji će se zbrinuti na kompostištu u Herešinu iznosi otprilike 3.000 tona godišnje.

zatvori