Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Na birou u svibnju 1.740 nezaposlenih, najtraženiji su bili vrtlari i prodavači

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci krajem svibnja na području Podravine i Prigorja zabilježeno je 1.740 nezaposlenih osoba.

U odnosu na travanj to je 100 nezaposlenih ili 5,4 posto manje, dok su u odnosu na svibanj prethodne godine evidentirane 253 nezaposlene osobe ili 12,7 posto manje.

U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama je evidentiran pad broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 5,1 posto, u Koprivnici za 5,2 posto te u Križevcima za 7,6 posto manje.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, podaci pokazuju da je tijekom svibnja iz evidencije nezaposlenih izašlo 295 osoba, što je za 7,5 posto manje nego u travnju te za 7,2 posto manje nego u svibnju prethodne godine. Od toga su zaposlene 243 osobe, odnosno 82,4 posto od ukupnih izlazaka.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom svibnja bilo 195, što je za 32,3 posto manje nego u travnju te isti broj kao u svibnju prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolazi 128 osoba ili 65,6 posto.

Spomenimo i da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 507 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 20,7 posto više nego u travnju te za 38,5 posto više nego u svibnju prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, a najtraženija zanimanja u svibnju bila su vrtlarski radnik, odnosno vrtlarska radnica za jednostavne vrtlarske i hortikulturne radove te prodavač, odnosno prodavačica.

zatvori