Subota, 4. svibnja 2024.

MODERNIZACIJA SUSTAVA Novčane kazne policiji na licu mjesta više nećete moći plaćati gotovinom

Građani od 1. srpnja novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu na licu mjesta više neće moći plaćati gotovinom.

Izvijestili su to iz Policijske uprave koprivničko-križevačke i objasnili kako od navedenog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

– Nabavljeno je 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje – naglasili su.

Spomenimo i da je u tijeku edukacija službenika o načinu korištenja POS uređaja, a policija te uređaje već i koristi na terenu, uz naplatu u gotovini, no plaćanje kazne u gotovini uskoro više uopće neće postojati. Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

– Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti jer nema karticu kod sebe ili nema dovoljno sredstava na računu, policijski službenik će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena ako kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana – dodali su u policiji.

U slučaju da građanin pak ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od osam dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati dvije trećine izrečene novčane kazne.

Izvor: Policijska uprava koprivničko-križevačka
Izvor: Policijska uprava koprivničko-križevačka
Izvor: Policijska uprava koprivničko-križevačka
zatvori