Subota, 27. travnja 2024.

MOBILNOSTI U OBRTNIČKOJ ŠKOLI Eva Petrović: Iskustvo se ne može opisati riječima, svakome bih preporučila da se uključi u ovakve projekte

Djelatnici i učenici Obrtničke škole Koprivnica predstavili su u Domoljubu šest provedenih Erasmus+ projekata mobilnosti tijekom ove školske godine.

– U sklopu triju projekata omogućena je praksa za 30 učenika iz 11 različitih zanimanja u pet različitih partnerskih ustanova, usavršavanje za šestero nastavnika iz četiriju strukovnih područja u trima partnerskim školama te za jednu nastavnicu iz općeg područja. U sklopu tri projekta u kojima smo partner, stiglo nam je 15 učenika i jedna nastavnica na stručno usavršavanje – poručili su iz škole.

Jedna od učenica koja je bila na mobilnosti je učenica 2. razreda zanimanja pomoćni cvjećar Valentina Premec.

Izvor: Obrtnička škola Koprivnica

– Na pripremama smo naučili da jedan euro vrijedi 7,50 kuna, naučili smo jezično se sporazumjeti, prezentirati i da je važno slušati i surađivati u timu. Kroz OLS smo učili slovenski i olakšao nam je jer sam sve razumjela. Naučila sam da se buket kaže “šopek”. Na mobilnosti me profesorica prihvatila kao svoje učenike, upoznali smo školu i centar grada gdje smo vidjeli kip Djevice Marije. Vidjela sam pravu aloe veru, učila sam užičavati cvijeće, raditi spiralne bukete i koliko vode mora biti u kanti kada se u nju stavlja cvijeće. Najviše me mučio odlazak iz škole zadnji dan – objasnila je Valentina.

Učenica trećeg razreda smjera tehničar za računalstvo Eva Petrović kazala je da je još u prvom razreda srednje škole počela razmišljati kako dostići do Erasmus+ projekta.

– Konstantnim radom i trudom postignuto je željeno. Sve ovo ne može se prenijeti riječima, neke stvari se jednostavno moraju proživjeti. Živjeti tri tjedna ovako je stvarno i pomalo izazovno, ali sve je bilo super jer smo dobra ekipa koja se međusobno podržava i gotovo uvijek smo tu jedan za drugoga! Svi koji imaju priliku, trebali bi sudjelovati u ovakvom projektu jer se ovo događa samo jednom u životu – zaključila je Eva.

Izvor: Obrtnička škola Koprivnica

Spomenimo da su program u Domoljubu vodili učenici drugoga razreda zanimanja tehničar za računalstvo Edi Čižmak i Juraj Jukić, a nakon svih prezentacija ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić svim je sudionicima mobilnosti te zaposlenicima koji su radili na projektima uručio potvrde.

Prisutnima su se na kraju obratili i dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te dogradonačelnica Ksenija Ostriž koji su učenicima i nastavnicima čestitali, izrazili svoje dojmove o postignućima Škole u projektima mobilnosti te joj zaželjeli još mnogo daljnjih uspjeha.

zatvori