Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Jakšić o poskupljenju energenata: Plovimo puno mirnije nego masa drugih gradova u Hrvatskoj

Pandemija koronavirusa, a zatim i rat u Ukrajini doveli su do velikih poskupljenja energenata što stvara veliki pritisak na poslovanje i održivost gradova, ali i na svakodnevicu građana.

Kada je riječ o Koprivničankama i Koprivničancima, odnosno Gradskoj upravi, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao nam je da su prilikom izrade petogodišnjeg plana temeljem kojeg se odredilo što se i kako želi raditi napravljene potpuno drugačije projekcije od svega onoga što se trenutno dešava.

– Pokazalo se da je bila dobra odluka podići financijski kapacitet i razdužiti financije Grada. Bez obzira na to što neke planove mijenjamo i niveliramo, kroz sve to s našim sugrađanima i gospodarstvenicima plovimo puno mirnije nego masa drugih gradova u Hrvatskoj. Pogledajmo kako funkcionira prikupljanje i odvoz otpada u drugim gradovima, kako imaju zatrpane ulice, kako pucaju vodovodne i kanalizacijske cijevi – to je sve ono što je nama u Koprivnici nezamislivo i do sada se nikad nije događalo, a uvjeren sam da se niti neće – naglasio je.

Iako nacionalnu politiku ne voli uvoditi u lokalne teme, mišljenja je kako Vlada Republike Hrvatske nije poduzela dovoljno iskoraka da zaštiti građanstvo i gospodarstvo, ali i općine, gradove i županije.

– S jedne strane se nešto blago fiksiralo da ispadne da se nešto ipak radi, no mislim da bi cijena goriva trebala biti dosta niža nego što je, a isto je i s cijenom struje i plina. Za poduzetništvo i institucije se nije napravilo apsolutno ništa, ono što mi dobivamo od režijskih i drugih troškova je totalna katastrofa. Bilo bi puno bolje da se razmišljalo o drugačijim poreznim promjenama kako bi se nešto sredstava vraćalo prema općinama, gradovima i županijama koji bi ih onda svojim modelima transferirali prema građanstvu i poduzetništvu – objasnio je Jakšić.

Nastavio je kako je pritisak apsolutno ogroman.

– Vidimo to na cijenama struje, plina i goriva koje najviše osjetimo kroz Komunalac i Koprivničke vode, vidimo to i kroz cijenu hrane za vrtiće i druge režijske troškove. Kad pričamo o otpadu, Piškornica je unazad godinu dana dvaput digla cijene i to je sve udar na nas. Danas nismo spremni obećavati da ćemo fiksirati sve cijene jer je to nemoguće, ali sam spreman reći da će se, kao i uvijek, sve što nas lupi s novim poskupljenjima i teretima višestruko manje prelijevati na naše građanstvo. Uvijek smo prvo tražili vlastite unutarnje rezerve, a tek nakon toga eventualno išli na određene nivelacije cijena – zaključio je.

zatvori