Ponedjeljak, 14. listopada 2024.

FOTO/VIDEO U Molvama otvorena izložba povodom 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše

U Galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama otvorena je dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše.

Kako govore u Muzeju grada Koprivnice, izložba nosi naziv “Ponosan na dom i kraj svoj” i na njoj su istaknute poveznice biskupa Kokše sa zavičajem i ukratko su predstavljeni njegov životni put i djelovanje. Spominju i kako je ovo drugo događanje u bogatom programu obilježavanja 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše koje je započelo 17. svibnja ove godine otvaranjem Godine biskupa Đure Kokše u Molvama.

– Na izložbi je predstavljen dio dokumenta iz pisane ostavštine biskupa Kokše koja se čuva u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu, mnoštvo fotografskim materijala koji su prikupljeni u arhivima i privatnim zbirkama, a tu je i nekoliko predmeta koje je koristio biskup Kokša. Ističemo biskupsku mitru i kalež koje je koristio, a koji su za ovu priliku dopremljeni u Molve iz Riznice zagrebačke katedrale. Tu su Kokšini rukopisi koji su nastali u Molvama tijekom 1941. i 1942. godine, kao i njegove knjige među kojima su najvažnije dvije antologije duhovne lirike – naglašavaju.

Autor izložbe i postava je povjesničar koprivničkog muzeja Nikola Cik koji je ujedno i autor tekstova objavljenih u prigodnom katalogu.

– Izložbu je otvorio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, a otvorenju je prisustvovao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te župnik i gvardijan u Molvama fra Zdravko Tuba. Svi oni izrazili su zadovoljstvo zbog ostvarenja ove izložbe i istaknuli su važnost istraživanja o biskupu Kokši koji je ostavio tako značajan trag u povijesti hrvatskog naroda – dodaju u muzeju.

Spomenimo da su izložbu razgledali brojni posjetitelji među kojima su bili svećenici, redovnici i redovnice rodom iz Molva, mnogi Molvarci i gosti iz okolice, a otvorenje su svojim nastupom uveličale članice pjevačkog sastava Kulturno-umjetničkog društva Molve.

U koprivničkom muzeju zaključuju kako je izložba ostvarena u suradnji s Društvom za povjesnicu i starine Molve, Župom Uznesena Blažene Djevice Marije u Molvama te Uredom na kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 15. kolovoza, a može se razgledati uz prethodnu najavu.

Slušaj uživo
zatvori