Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Općina Peteranec slavi svoj dan, načelnik Derdić: Osigurali smo gotovo devet milijuna kuna bespovratnih sredstava, to je povijesni rezultat

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Peteranec obilježen je Dan općine.

Kako je to nazočnima kazao načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, sa svojim timom je prije nešto više od godinu dana stupio na dužnost, a od samog početka bilo je jasno da ih čekaju brojni izazovi i da put neće biti jednostavan.

– Na tom putu vodili smo se načelima transparentnosti, zakonitosti, pravednosti, jednake brige i mogućnosti, stručnosti, informiranosti i dostupnosti. Ostvarili smo i više nego što smo očekivali; od riješenih imovinsko-pravnih odnosa koji su nam bili temelj za pripremu i realizaciju projekata poput sanacije nekretnine u središtu Sigeca na kojoj niče park, kao i nekretnine iza kapetanije na kojoj smo projektirali projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra, a čija prva faza počinje u narednim danima po završetku javne nabave. Pripremili smo i brojne projektno-tehničke dokumentacije koje su nam izuzetno važne da se pravovremeno apliciramo na javne pozive i natječaje. Ovom prilikom želim zahvaliti cijelom svojem stručnom timu, PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije te kolegici Aleksandri Telebar jer su uvijek spremni informirati nas o svakom raspisanom natječaju kako niti jedan ne bismo propustili. Najveći projekt u općini trenutno je Aglomeracija koja obuhvaća našu općinu, nekoliko susjednih i Grad Koprivnicu, a za čiju provedbu zahvaljujem stručnom timu Koprivničkih voda i direktoru Zdravku Petrasu. Radovi idu u ugovorenom terminu, a tim je uvijek dostupan i savjetuje nas po bilo kojem pitanju. Istaknuo bih i prvu fazu izgradnje pješačko-biciklističke staze do Drnja kojom smo osigurali sigurnost za pješake i bicikliste – naglasio je Derdić prilikom osvrtanja na značajne projekte.

Nastavio je kako je Općina značajnije iskoristila turistički potencijal u Komatnici, Sigecu i Peterancu, no svjestan je da prostora za napredak ima.

– Vodimo veliku brigu i o hortikulturi i okolišu. Zadaća nam je educirati najmlađe i najstarije o bitnosti razvrstavanja otpada te sanaciji divljih odlagališta otpada. Želja nam je sanirati odlagalište otpada Klepa, zahvaljujem Fondu za zaštitu okolišu i energetsku učinkovitost, ali i stručnom timu Komunalca koji nas po ovom pitanju uvijek vjerno prate i pomažu. Jasan plan za sanaciju imamo, no svakako očekujemo pomoć Fonda – poručio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Općina pažnju posvećuje i društvenom aspektu života, nastavio je.

– Ulažemo u brojne aktivnosti poput biciklijade, kina na otvorenom ili odbojkaškog i malonogometnog turnira. Jednako tako, i socijalno smo osjetljiva Općina pa brinemo o najmlađima, ali i najstarijima; sufinanciramo smještaj najmlađih u vrtićima, brinemo o poboljšanju uvjeta u predškolskom i školskom odgoju, stipendiramo izvanredne i redovne studente, sufinanciramo stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, a najstarije simbolično darujemo u vrijeme Uskrsa i Božića – spomenuo je Derdić.

Uz to, kazao je kako je iznimno ponosan što je svaki projekt izgradnje i rekonstrukcije sufinanciran sredstvima odobrenima zahvaljujući pozitivno ocijenjenoj dokumentaciji za javne pozive te nacionalne i europske natječaje.

– U ovih godinu dana zahvaljujući trudu i radu tima mogu ponosno reći da smo Općini osigurali gotovo devet milijuna kuna bespovratnih sredstava što je povijesni rezultat. Postajemo sve svjesniji da smo mnogo toga realizirali u kratkom periodu, i da nas mnogo toga još čeka. Imamo jasno viziju, misiju i cilj, ali i volje, želje i snage, niti timskog duha ne nedostaje. Uvjeren da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti rastu i razvoju Općine – zaključio je Derdić uz zahvalu kolegama, mještanima, članovima tima i obitelji na svoj podršci.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Drnje Petar Dombaj.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Velik broj uzvanika pokazuje da ovu Općinu slijedi i poštuje sve veći broj ljudi. Izvrsnost je riječ koja najbolje opisuje novu vlast Općine; nema dijela života u kojem se nije napravio pomak, kao načelnik susjedne Općine to mogu itekako primijetiti. Tempo koji ste si zadali nije lako pratiti, ali ako bude zdravlja i sreće veliki planovi će se realizirati u Peterancu, to vam od srca i želim. Uvjeren sam da će mi za nekoliko godina, kao i danas, na hvalu biti da sam imao čast voditi Općinu Drnje kada je i načelnik Derdić vodio Peteranec – istaknuo je.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž spomenula je pak da Peteranec doživljava pravu malu renesansu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Općina Peteranec je za nas Koprivničance kao dio našeg grada, a Koprivnica raste samo ako rastu naši susjedi. Drago nam je da smo dosadašnju suradnju po pitanju neophodnih komunalnih i infrastrukturnih projekata i programa radili dobro i uspješno, a iskreno se nadam da ćemo realizirati i buduće zajedničke planove. Pozdravljam izuzetnu suradnju te najbolju moguću i kvalitetnu razmjenu ideja, programa i projekata – kazala je.

Dodajmo da je kratki govor održala i Alenka Košiša Čičin-Šain, direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naglasivši suradnju Fonda s općinama Koprivničko-križevačke županije. Podsjetila je kako je Fond u 100-postotnom iznosu financirao pripremu dokumentacije za spomenutu sanaciju odlagališta, a otkrila je i da će Fond sudjelovati u financiranju same sanacije s 1,4 milijuna kuna.

Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje, dodala je da je zadovoljna odgojem i obrazovanjem na području Peteranca, uputivši čestitke uime predsjednika Zorana Milanovića. Prisutnima se obratila i Ivana Dombaj Čižmak, predsjednica Općinskog vijeća Općine Peteranec.

Spomenimo da su za mještane povodom proslave organizirane i razne aktivnosti. Danas u 18:30 na rasporedu je tako revijalna utakmica legenda HNS-a protiv seniora i veterana NK Panonije, dok će se u 20 sati igrati finale Malonogometnog turnira Peteranec 2022. Od 16 do 20 sati igrat će se i 11. Street ball turnir. U subotu će se pak od 10 do 17 sati održati konjički turnir u dresurnom jahanju, a u nedjelju u istom terminu u preponskom jahanju.

 

Svečana sjednica povodom Dana općine Peteranec

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 29. lipnja 2022. 

zatvori