Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Gimnazijalci od travnja do lipnja posjetili nekoliko europskih država, bili i na ekspediciji u Maloj Aziji

Nakon raznih aktivnosti projekta CEMLO koje su učenici Gimnazije Fran Galović Koprivnica uz pomoć svojih nastavnika proveli u svom kraju, došlo je vrijeme da se upoznaju s aktivnostima učenika iz partnerskih škola u raznim dijelovima Europe, ali i Azije.

CEMLO, Connect – enjoy mountains & learning outdoors, projekt je kojim se potiče izlazak učenika u prirodu kroz multidisciplinarni istraživački rad, igru, umjetnost, natjecanje i slično.

– Prva destinacija je bila Litva u kojoj su odrađene pješačke ture u specifičnim šumskim područjima, upoznali se glacijalni reljefni oblici te povijest i tradicija naroda Litve. Zatim je slijedila ekspedicija u Malu Aziju. Učenici su posjetili nekoliko destinacija s popisa svjetske baštine npr. Pamukkale i stari grad Efes, učili prezentirati terenski rad kroz IKT tehnologije te spoznali veličinu i značaj Turske. Radionice o spašavanju u prirodi i kampiranju sigurno će koristiti u daljnjim životnim aktivnostima – govori školski koordinator projekta CEMLO, prof. Zoran Pintarić.

Zadnja destinacija mobilnosti bila je susjedna Slovenija. Iz baze u Sloveniji (Velenje) učilo se o orijentaciji, krškom reljefu, ledenjačkim dolinama, životu u planinama. Destinacije poput Logarske doline, Golta ili Postojnske jame bile su vrhunska inspiracija, dodaje Pintarić.

Ove mobilnosti odvijale su se u periodu od travnja do lipnja, a prije toga učenici su već istražili vulkane Liparskih otoka te ugostili partnerske škole u Koprivnici.

– Nadamo se da su učenici spoznali vrijednosti odlaska u prirodu, ljepotu različitosti kultura, tradicija, naroda te naravno prirodnih krajolika – istaknuo je Pintarić.

U ovim aktivnostima sudjelovalo je tridesetak učenika pod mentorstvom profesora Zoran Pintarića, Marine Njerš, Lidije Novosel, Miroslava Samardžića, Danijela Kolarića, Jasne Kraljić – Cmrk, Marine Tomac – Rojčević i ravnatelja Vjekoslava Robotića. Projektni partneri su škole iz Italije, Litve, Slovenije i Turske.

zatvori