Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije za svoje korisnike provela niz aktivnosti, završena druga godina trogodišnjeg programa

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije provela je niz aktivnosti.

Kako je poručila tajnica udruge Maja Koren Golub, završena je druga godina trogodišnjeg programa “Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni)!”.

– Riječ je o programu koji uključuje osobe s oštećenjem vida i kasnije oslijepjele osobe srednje i starije životne dobi iz pretežito ruralnih područja županije te im pruža psihosocijalnu podršku kroz proširenje postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici, a time utječe na njihovu veću samostalnost, neovisno življenje i bogatiji društveni i kulturni život – objasnila je.

Mjesec svibanj bio je bogat događanjima i aktivnostima, dodala je. Održan je i posljednji sastanak čitateljskog kluba “Šišmiš” u ovoj programskoj godini, realizirana je zdravstveno-rekreacijska radionica koja je potaknula članstvo na fizičku aktivnost te ukazala na važnost održavanja aktivnog života, a održan je i Mjesec društvenih igara gdje su članovi zaigrali razne društvene igre prilagođene za osobe s oštećenjem vida.

– Članovi Kluba muškaraca Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije uživali su u prirodi i prekrasnom danu s odličnim domaćinima iz Športskog ribolovnog kluba Đelekovec. Imali su priliku okušati se u vještinama rekreacijskog ribolova, a aktivnost je koncipirana u vidu inkluzije, odnosno svaki slijepi član radi u paru s videćim ribičem – ispričala je Koren Golub i dodala da se ovakvim aktivnostima razvija fina motorika, a uči se i na koji način prilagoditi vlastite radnje drugima.

Kroz drugu godinu programa provedeno je 27 grupnih aktivnosti te 22 individualne kojima je korisnicima pružena pomoć u vidu savjetovanja i edukacije za samostalniji život, kao i obiteljska savjetovanja.

– Grupne aktivnosti obuhvaćale su i kreativne radionice, obilježavanja Međunarodnog dana žena, organiziranog posjeta kazalištu, kestenijadu te prezentacije pomagala za osobe s oštećenjem vida i edukaciju o zakonskim pravima članova. Ovakvim aktivnostima nastojimo potaknuti što veći broj članova da se uključi u rad udruge, kao i da obogatimo njihovu svakodnevicu, potičemo razvoj različitih vrsta vještina, radimo na njihovoj samostalnosti i doprinosimo njihovoj aktivnijoj socijalnoj uključenosti – zaključila je.

Dodajmo da udruga realizira program kroz dva ciklusa, a treći je započeo 1. lipnja prošle godine i traje do 31. svibnja 2023. godine.

zatvori