Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U tri godine položena 94 majstorska ispita; mlinarica Ana Milanović: Sve nas je manje, trudimo se opstati

Majstorima koji su položili ispit tijekom 2019., 2021. i 2022. godine danas su uručene majstorske diplome.

Majstorski ispit prijavilo je 127 kandidata u 31 zanimanju, a od tog broja 94 polaznika uspješno je položilo sve propisane ispite i steklo zvanje majstora.

Predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić istaknula je kako im dodjela priznanja daje dodatan vjetar u leđa, a interes za ovakvim usavršavanjem je velik.

– Imamo šaroliko društvo tesara, automehaničara, kuhara, frizera i sličnih zanimanja i sve su to deficitarna zanimanja koja nedostaju na tržištu. Brojimo 1.750 obrtnika, a ako u obzir uzmemo i činjenicu da u obrtu rade i članovi obitelji obrtnika, naša procjena je da je u obrtništvu zaposleno oko 6.000 radnika – ispričala je Kovačić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je važnost obrtništva kao najžilavijeg elementa gospodarstva.

– Svi smo svjesni činjenice da je obrtništvo mehanizam koji čuva globalno gospodarstvo. Gospodarstvo svake regije je snažno upravo onoliko koliko je snažno obrtništvo, a upravo zbog toga smo uspjeli razdoblje pandemije koronavirusa proći s manjim štetama od nekih drugih regija. Podaci ukazuju da je razvojni put u našoj županiji pozitivan, a podrazumijeva se da obrtnicima na raspolaganju stoje Obrtnička komora, ali i Županija – poručio je Koren.

Majstorica Ana Milanović iz Drnja položila je majstorski ispit za mlinara, a kako kaže, riječ je o obiteljskom poslu.

– Polaganje majstorskog ispita mi je bilo najlakši put do otvaranja obrta. Riječ je o 30 godina staroj obiteljskoj tradiciji. Mlinara u Hrvatskoj je sve manje i manje tako da se trudimo opstati. Smatram da to još uvijek mogu kao domaći proizvođač – objasnila je Milanović.

Diplomu je dobio i Josip Matić, automehaničar i autolakirer koji se ovim poslom bavi već 10-ak godina.

– Stručni dio ispita je bilo lagano za savladati jer sam u poslu već neko vrijeme, a na polju pedagogije i gospodarstva smo napravili pripremu s profesorima koji su bili susretljivi i dragi. Diploma nosi neku titulu, više znate i možete raditi dalje s naučnicima i prenositi im svoje znanje – rekao je Matić.

Dobitnici Majstorskih diploma su: Goran Sabol, Andrijana Manojlović, Stjepan Stručić, Filip Čevis, Dino Paleka, Denis Premec, Stjepan Lončar, Monika Grdan, Ivana Medenjak, Tanja Brunec, Radoslav Blažok, Dalibor Mandić, Matija Kuhar, Ivona Lukčin, Sonja Marjanović, Zoran Šafarek, Lucija Ivana Bunjački, Dražen Povijač, Nikola Horvat, Dejan Kostadinović, Mario Gložinić, Marko Horvat, Emil Marčinko, Petar Škvorc, Davor Dvorščak, Daniel Jandroković, Vlatka Novak, Igor Vazdar, Ilonka Kurtanjek Vicković, Bojan Brlek, Ivan Bušetinčan, Franjo Crnković, Robert Zember, Toni Telebar, Silvio Fuček, Željko Kovačević, Zvonko Horvat, Mateja Odobašić, Ana Milanović, Ivana Jurić, Nikola Konjarek, Zvonimir Hasan, Slađana Vrban, Marina Deak Dugina, Dražen Palaš, Srećko Tomić, Vinko Tomić, Josip Matić, Zoran Štefanec, Ines Blažek, Nikolina Ištvanić Čepelja, Mateo Kušter, Savka Žarić, Karl Levatić, Mark Levatić, Goran Osojnički i Martin Tuba.

zatvori