Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO U Koprivničkim Bregima održano treće izdanje manifestacije ‘Očuvanje nematerijalne kulturne baštine’

Udruga žena Bregi jučer je u Društvenom domu u Koprivničkim Bregima održala treće izdanje manifestacije ‘Očuvanje nematerijalne kulturne baštine’.

Osim što su članice Udruge žena Bregi na manifestaciji predstavile Bregofsku pitu, gosti su mogli kušati i Rudarsku greblicu.

– Ovaj smo događaj organizirali kako bi se predstavile sve one udruge koje imaju nešto posebno u svom mjestu i koje imaju slastice i proizvode koji su stekli status kulturnog nematerijalnog dobra. Ove su nam se godine tako predstavile članice Udruge žena Rudarska greblica iz Samobora sa svojim specijalitetom – rekla je Suzana Bukvić, predsjednica Udruge žena Bregi.

Bregofska pita, specijalitet podravske kuhinje od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha te domaće gušće masti, proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske 2012. godine, podsjetila je Đurđica Mustaf, potpredsjednica Općinskog vijeća Općine Koprivnički Bregi.

– Vrlo smo ponosni na tu činjenicu, kao i na sve ono što se već 200-tinjak godina događa u našoj općini, a to je da žene svojim predanim radom i dalje njeguju naše nasljeđe i prenose ga na mlađe generacije kako bi svi mogli uživati u ovoj slastici – kazala je Mustaf.

Svojim dolaskom manifestaciju je uveličao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Zahvaljujem Udruzi žena Bregi što su si dale jako puno truda oko organizacije ove manifestacije i oko čuvanja naše nematerijalne kulturne baštine. Bregofsku pitu moramo promovirati i moramo na nju biti ponosni – naglasio je Jakšić i dodao da Grad Koprivnica ima odličnu suradnju s Općinom Koprivnički Bregi.

zatvori