Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: TRIBINA O MIŠKINI Samošćanec: On je naš đelekovečki pjesnik i pisac poznat po Crvenim makovima koji su simbol našeg mjesta

U Domu kulture Pajo Kanižaj u Đelekovcu nedaleko Koprivnice jučer je održana tribina u povodu 135. godišnjice rođenja te 80. godišnjice smrti pjesnika Mihovila Pavleka Miškine.

Kako je poručila načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec, tribina je organizirana u znanstveno-popularnoj kombinaciji.

– Mihovil Pavlek Miškina je bio naš đelekovečki pjesnik i pisac po kojem je Đelekovec zapravo i poznat, a poznat je i po Crvenim makovima koji se smatraju simbolom Đelekovca. Okupili smo i uvažene goste poput Marija Kolara, Dragutina Feletara i Hrvoja Petrića koji su nam ispričali nešto o njegovom životu i djelovanju – objasnila je Samošćanec.

Predsjednik Udruge Vendi Mladen Levak predstavio je esej Ivana Peterlina u kojem se interpretiraju Crveni makovi.

– Na neki način smo dužni promovirati Miškinu tako da je ova prigoda idealna da čujemo kako je živio u ono vrijeme. U sklopu tribine organizirana je i izložba koja je nastala 1987. godine prilikom Miškinine 100. godišnjice rođenja – rekao je Levak.

Koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić iznio je kratak presjek Miškinina života.

– Pjesma Crveni makovi pokazuje ono što je stvarno bilo u vremenima u kojima je Miškina zapravo živio. Vrlo je teško razlikovati njegov politički dio od književnog, ali ideja njegovog djelovanja je bila da pokuša dati vlastito viđenje onoga što se nalazi u njegovoj unutrašnjosti – zaključio je.

Spomenimo da su za glazbeni dio večeri bile zadužene đelekovečke zborašice, dok su mještanke, učiteljice i prijatelji Đelekovca recitirali poznata Miškinina djela, a nastupio je i Zoran Crnčić s uglazbljenim Miškininim pjesmama Na soncu se grejem i Jedan pogled.

zatvori