Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO: SVJETSKI DAN BICIKLA Posjetili smo muzej na otvorenom i prošli nekadašnjom rutom biciklističkih utrka

Današnji dan – Svjetski dan bicikla, bio je idealna prilika da posjetimo koprivnički muzej bicikla na otvorenom.

Priča o biciklima zahuktala se još 2005. godine kad je na inicijativu Milorada Kovačevića Old timer klub Biciklin proveo i organizirao postavu spomenika biciklu.

– Spomenik biciklu akademskog kipara Alema Korkuta sastoji se od 14 krugova i predstavlja igru dva kotača koji se gomilaju kako bi se dobio privid mnoštva tih prometala, baš kao što je i u stvarnosti Koprivnica najbiciklističkiji hrvatski grad – rekla je Ivana Ledinski Cvetković, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnostima.

Ovaj spomenik koji je donedavno stajao u središtu grada, a uklonjen je zbog rekonstrukcije trga, pokrenuo je priču o biciklu, odnosno postavu rekonstruiranih najkarakterističnijih bicikala kroz povijest i njihovo instaliranje u najužem središtu Koprivnice.

– Slijedeći rutu kojom su se odvijale biciklističke utrke u Koprivnici postavljeno je sedam metalnih modela bicikala pod zajedničkim nazivom “Od Leonadra da Vincija do danas”. Cilj je bio prikazati najvažnije faze u razvoju ovog prometala, približiti ga mlađim generacijama i naglasiti nezaobilaznu ulogu biciklista u svakodnevnom životu grada i građana – napomenula je Ledinski Cvetković.

Uputili smo se na rutu biciklističkih utrka i pogledali bicikl napravljen prema crtežu Leonarda da Vincija iz 1510. godine koje je postavljen u lipnju 2007. na Trgu bana Josipa Jelačića. Upoznali smo se i s prvim biciklom sa zakretnim prednjim kotačem čiji je izumitelj barun Karl Freiherr Drais Von Sauerbronn, a potječe iz 1818 godine. Ovaj “Draisine” postavljen je u studeni 2007 u Ulici Antuna Nemčića. Na Trgu mladosti ih je nekoliko – prvi bicikl na pedale čiji je izumitelj Kirkpatrick Macmillan 1839. godine, a u Koprivnici je replika postavljena u svibnju 2008., zatim tu je i “Velosiped” – bicikl s velikim prednjim kotačem koji su izumili Pierre i Ernest Michaux 1861. godine, a ovaj spomenik u našem je gradu od lipnja 2008. godine. Ovaj trg krasi i sigurni bicikl s jednakim kotačima i lančanim prijenosom J. K. Starleyja koji je postavljen u studenom 2008. godine. U Školskoj ulici nalaze se još dva.

Spomenici su svojevrsna atrakcija, prolaznici se vole poslikati pokraj njih, a klinci na njih sjesti. Pred ovim metalnim replikama bicikla je obnova, jer kako je kazala Ledinski Cvetković, navedeni spomenici se obnavljaju prema potrebi, a obično u ljetnim mjesecima.

Dodajmo da je spomenik biciklu koji se nalazi na Trgu bana Josipa Jelačića privremeno uklonjen zbog izvođenja radova, a nakon rekonstrukcije trga bit će postavljen na istu lokaciju. Postavljanje novog spomenika biciklu planiran je u sklopu rekonstrukcije središnjih gradskih trgova.

zatvori