Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Predstavljeno vino od koprive, Labazan: Ovo je originalan proizvod, ne postoji nigdje u svijetu

Koprivnica ima novi gradski suvenir – vino od koprive.

Rečeno je to na današnjem predstavljanju ovog neobičnog vina u Vinariji Kostanjevec, a kako je poručio predsjednik Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan, već je osmišljen i niz drugih proizvoda.

– Nisam pronašao da negdje u svijetu postoji vino s koprivom, tako da se nadam da je ovo jedan u nizu originalnih proizvoda. Osim vina, zajedno s našim obrtnicima već 10-ak godina radimo i na drugim proizvodima kao što su džin od koprive, rakija od koprive, cigarete od koprive, praline i čokolada od koprive, parfem, tjestenina, koprivnjaki.. – objasnio je i dodao kako proizvodi nisu namijenjeni u komercijalne svrhe.

Luka Košćak, enolog u Vinariji Kostanjevec, ispričao je kako na početku nisu imali jasnu sliku o vinu s koprivom.

– Prva ideja nam je bila da pronađemo što neutralniju sortu kako bi se aromatski potencijal koprive dodatno izrazio. U fazi fermentacije dodali smo svježe koprive u mošt, one su se fermentirale nekih mjesec dana i onda dozrijevale tri mjeseca. Kako se vino razvijalo, shvatili smo da smo proizveli odličan proizvod. Proizvedena je minimalna količina, nekih 100-tinjak litara, a okusom nalikuje Sauvignonu – ispričao je Košćak i dodao kako se radi o vinu koje najbolje ide uz predjela i salate.

Osim vina s koprivom, u procesu je stvaranje i vinske ceste koja okružuje Koprivnicu kao središte Podravine, a prostire se od Rasinje pa sve do Virja, nastavio je Labazan.

– Vinsku cestu je moguće napraviti samo ako imate ozbiljne vinare, kvalitetne ljude i objekte koji mogu biti dio toga. Cijelu priču radimo zajedno s Turističkom zajednicom područja Središnja Podravina, a moram naglasiti da se u zadnjih nekoliko godina pojavilo još vinara i vinarija. Osim njih, sjajno će se uklopiti i neki drugi projekti o kojima razmišljamo i na kojima radimo, a sve više radimo na tome da naše tradicijske klijeti zaštitimo i promoviramo jer su zaista jedinstvene – rekao je.

Vlasnik vinarije Goran Kostanjevec ispričao je kako im je cilj napraviti vinsku cestu koja će raditi svaki dan kako bi turisti mogli kušati razne sorte vina, dok je predsjednik Turističke zajednice područja Središnja Podravina Mirko Perok, ujedno i načelnik Općine Virje, pozvao i ostale općine da se uključe u turističku zajednicu. Događaju je prisustvovala i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je čestitala okupljenima na navedenom projektu te izrazila veselje povodom istog.

Dodajmo da je u sklopu projekta predstavljen i kratki film “Skrivena Podravina”.

zatvori