Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: POMOĆ OSNOVNOŠKOLCIMA Predstavljeno ovogodišnje izdanje vodiča kroz srednje škole

Predstavljen je Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije za nadolazeću školsku godinu.

Kako su poručili iz Službe ureda župana, namijenjen je učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima, a pripremila ga je Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijskom komorom Koprivnica i ravnateljima škola. Na 100-tinjak stranica predstavljene su tako sve županijske srednje škole, Umjetnička škola Fortunat Pintarić i Glazbena škola Alberta Štrige. Ovogodišnja novina je da vodič sadrži i fotografije učenika i zanimanja kojima se bave.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren prilikom predstavljanja je naglasio kako je vodič zamišljen kao pomoć osnovnoškolcima koji se nalaze u važnom razdoblju života.

– Naša je zadaća da im u tome olakšamo, kao i njihovim roditeljima, odnosno pružimo podršku koju trebaju. Moramo se svi uključiti jer nam je želja da se upiše što više djece i smatram da smo napravili dobre preduvjete da ih kvalitetno informiramo o zanimanjima koja se nude, a u kojima se mladi ljudi mogu pronaći. Ovaj vodič je zaista alat kojim se može ostvariti ono čemu je namijenjeno, a to je promocija zanimanja u našim srednjim školama i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u izradu – kazao je.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Ana Mušlek nastavila je kako je vodič, koji se predstavlja treću godinu zaredom, dio šire kampanje koju Županija, zajedno s partnerima, provodi vezano uz upise u srednje škole.

– Ove je godine bilo organizirano predstavljanje škola i zanimanja na trgovima u sva tri županijska grada, što je izazvalo pozitivne reakcije učenika osnovnih i srednjih škola, kao i profesora i ravnatelja. Sam proces upisa počinje znatno prije, kada Županija zajedno s partnerima i ravnateljima dogovara strukturu upisa, ovisno o kretanjima na tržištu rada i kapacitetima škola. Tako je ove godine dogovoreno kako će se upisivati dva razreda medicinskih sestara, obzirom da je riječ o deficitarnom zanimanju koje je iznimno traženo na tržištu rada – otkrila je.

Predstavljanju je prisustvovao i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać koji je naglasio kako je ovo dio aktivnosti koje se provode već godinama kako bi se učenicima i roditeljima pružile potrebne informacije. Ujedno je dodao kako je važno potaknuti upise u deficitarna zanimanja koja će mladim ljudima omogućiti zaposlenje i pristojna primanja. Uime okupljenih ravnatelj obratio se pak ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar koji je zahvalio Županiji na podršci u procesu upisa, odnosno kod te važne prekretnice koja će usmjeriti daljnji život mladih ljudi.

Spomenimo da je osim u tiskanom obliku, vodič dostupan i na internetskoj stranici Županije.

zatvori