Ponedjeljak, 14. listopada 2024.

FOTO Održana županijska smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava, sudjelovalo 107 pjevača iz sedam udruga

Održana je 23. Županijska smotra pjevačkih zborova i 19. Županijska smotra malih vokalnih sastava.

Smotru je organizirala Zajednica kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije u Domu kulture u Đurđevcu, a domaćini su bili članice Ženskog vokalnog sastava Đurđevčice i članovi KUD-a Petar Preradović. U programu je sudjelovalo 107 pjevača iz sedam udruga, naglasili su u zajednici.

– U natjecateljskom dijelu programa u kategoriji zborova sudjelovao je Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik iz Križevaca, dok se šest malih vokalnih sastava predstavilo u tri kategorije. U kategoriji mali folklorni sastav sudjelovali su članice i članovi Mješovitog vokalnog sastava KUD-a Stari graničar iz Cirkvene, Ženskog vokalnog sastava Rudarice KUD-a Rudar iz Glogovca i Ženskog vokalnog sastava Folklornog ansambla Koprivnica. U kategoriji izvorna pučka glazba zadani program izveli su ženski i muški pjevački sastav KUD-a Prigorje iz Križevaca, dok su se za kategoriju suvremenog višeglasja prijavili članovi Udruge Olala iz Koprivnice. U kategoriji pjevačkih zborova sudjelovali su članovi Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik – objasnili su.

Odlukom selektora Hrvatskog sabora kulture Luke Vukšića na 19. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koji će se održati od 22. do 23. listopada u Koprivnici, našu županiju predstavit će Ženski vokalni sastav Folklornog ansambla Koprivnica u kategoriji mali folklorni sastav, a Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova od 24. do 25. rujna u Poreču.

– Selektor Vukšić pohvalio je organizatore i domaćine te sve voditelje, dirigente i sudionike. Istaknuo je da je veoma zadovoljan i ugodno iznenađen kvalitetom svih izvedbi, odabirom skladbi te općim dojmom, jedino mu je žao što nije sudjelovalo više malih sastava i zborova – istaknuli su u županijskoj zajednici.

Dodali su i kako je cilj susreta zborova i malih vokalnih sastava prikazati dostignuća i ostvarenja amaterskog pjevanja, razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje amaterskog rada uopće, međusobno upoznavanje te razvijanje i njegovanje tradicionalnog oblika pjevanja u manjem sastavu. Stoga je veoma značajna selekcija u okviru županijskih smotri kojim najbolji izbore nastup na festivalu od nacionalne važnosti, zaključili su.

Spomenimo da se prije početka natjecateljskog dijela okupljenima obratila predsjednica zajednice Nada Šešić, dok je smotru otvorio gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Slušaj uživo
zatvori