Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO: NOVO U KOPRIVNICI Od subote u našem gradu trodnevna manifestacija ‘Sajam naivne umjetnosti’

Prvi Sajam naivne umjetnosti održat će se ovog vikenda u Koprivnici, točnije od subote do ponedjeljka na Trgu dr. Leandera Brozovića.

Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice, kazao je da u šest mjeseci po treći put organiziraju još jednu manifestaciju koja će biti originalnog karaktera s obzirom na to da samog sajma naivne umjetnosti nije nikada bilo.

– Podravski motivi krenuli su s epicentrom u naivi, međutim tu je bilo još dosta sadržaja koji i dan danas krase Podravske motive kao što su folklor, kulinarstvo i neki drugi sadržaji, tako da ćemo zaista po prvi put u povijesti prezentirati samo slikare naive i naivno slikarstvo bez drugih sadržaja. Ova lokacija se do sada pokazala fenomenalnom – imali smo Srednjovjekovni božićni sajam i Sajam cvijeća i bilo je jako puno ljudi i svi su bili zadovoljni. Nadamo se da će ta lokacija i ovaj treći put biti plodonosna – rekao je Labazan.

Istaknuo je da se gotovo 40 slikara i pet kipara naivne umjetnosti prijavilo da će sudjelovati na ovom sajmu.

– Sviđala im se takva ideja da samo oni budu u fokusu pažnje. Kroz medije se godinama, pa zapravo i desetljećima provlači jedna te ista tema, a to je da svi drugi sadržaji na Podravskim motivima odvlače pozornost medijima i posjetiteljima pa smo ovu manifestaciju zamislili ovako. Podravski motivi ne mogu biti bez naivne umjetnosti, tako da će biti u onom ruhu u kakvom su bili i do sada, samo u jesenskoj shemi koja je bila daleko učinkovitija jer je bilo više posjetitelja i sadržaja s obzirom na proizvode koje Podravina tada iznjedri – objasnio je Labazan i dodao da je puno više umjetnika nego što ih ima na Podravskim motivima te da je njihova želja bila da se naivna umjetnost predstavi posebno.

Snimila Lucija Frtalić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da su naivni umjetnici napravili jako puno za brendiranje ovog kraja, a kroz svoja umjetnička djela su pokazali koji je to naš identitet od kojeg je sve nastalo.

– Mislimo da se time trebamo ponositi i baštiniti, ali i vidjeti koji su to novi kanali odnosno manifestacije s kojima možemo to nastaviti promovirati. Poznati smo po tome da priznamo puno više nešto izvana ili da se nešto naše više prizna vani nego kod nas i zato mi je jako drago da ove godine imamo sajam koji će biti u našem povijesnom parku. Pokazalo se da je ljudima ovaj prostor jako simpatičan i atraktivan i uopće ne sumnjam da nas, uz naše naivke, naivce i uz sve ono prekrasno što imaju u svojim slikama, uz odličnu organizaciju, čeka jedna odlična manifestacija – napomenuo je gradonačelnik.

Snimila Lucija Frtalić.

U programu ovog sajma sudjeluju i muzealci iz Muzeja grada Koprivnice.

– U suradnji s Turističkom zajednicom grada Koprivnice uspjeli smo i dodatno obogatiti samu manifestaciju s dva događanja koja će biti prije i nakon vikenda. Već u petak ćemo se osvrnuti na jednog velikana naivne umjetnosti i najvećeg crtača naivne umjetnosti, a to je Ivan Lacković Croata. U Batinskama ćemo održati stručno-znanstveni skup s devet izlagača u njegovoj galeriji, a nakon toga ćemo od 19 sati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, nakon više od pola godine zatvorenosti zbog rekonstrukcije poda i sustava grijanja, otvoriti izložbu kojom ćemo vidjeti možda i najveća ostvarenja koje je ostvario u Hrvatskoj – pojasnio je ravnatelj muzeja Robert Čimin.

Snimila Lucija Frtalić.

Dodao je da će tijekom vikenda Hlebine biti otvorene i da će Muzej grada Koprivnice biti nenaplatno dostupan tijekom čitavog dana od devet do 21 sat.

– U ponedjeljak, 13. lipnja slavimo Antunovo, znamo i sami za misu i prošćenje oko crkve. Tog dana ćemo u prijepodnevnim satima organizirati radionice za osnovnoškolce o temi “Izričaji naivnog slikarstva”, dakle slikanje uljem na staklu. Nećemo koristiti staklo, već neke druge predmete, a u isto vrijeme će kolegice Maša Zamljačanec i Helena Kušenić nastojati provesti školarce kroz ovaj prostor, a na kraju krajeva, kroz ta tri dana očekujemo ono što smo imali zadnje dvije manifestacije koje su se održavale na ovom prostoru, a to je velika posjećenost – zaključio je Čimin.


PROGRAM SAJMA NAIVNE UMJETNOSTI Koprivnica, 11. – 13. lipnja

Muzej grada Koprivnice – Otvorena vrata uz slobodan razgled stalnog postava (radno vrijeme sub.-ned. 10-20 sati)

Galerija Mijo Kovačić, Koprivnica
– Stalni postav Mije Kovačića – Otvorena vrata uz slobodan razgled stalnog postava (radno vrijeme sub.-ned. 10-20 sati)

Galerija Ivan Lacković Croata, Batinske – 10. 6. 2022., 13 – 17 sati
Stručni skup u organizaciji Muzeja grada Koprivnice uz 90. obljetnicu rođenja Ivana Lackovića Croate pod nazivom “Vizija budućnosti u tragovima prošlosti”

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine – 10. 6. – 10. 7. 2022. (otvorenje 10. 6. u 19 sati)
Izložba Ivana Lackovića Croate (1932. – 2022.) pod nazivom “Od šume do oblaka: šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja”

11. – 12. lipnja – SUBOTA – NEDJELJA

Trg dr. Leandera Brozovića

09.00 – 20.00 – Sajam naivne umjetnosti – prikaz tehnike slikarstva Hlebinske škole i kiparstva Podravine

10.30 – Službeno otvorenje Sajma naivne umjetnosti

20.30 – 22.30 – projekcija slika doajena naivne umjetnosti na zgradi Muzeja

13. lipnja – PONEDJELJAK (ANTUNOVO)

Trg dr. Leandera Brozovića

– Sajam naivne umjetnosti – prikaz tehnike slikarstva Hlebinske škole i kiparstva Podravine
– 10.00 – 12.00 Točka na naivu – Muzej grada Koprivnice
Voditeljice: Helena Kušenić, Maša Zamljačanec
Točka je najmanji likovni element, ali nam dopušta stvaranje velikih kompozicija, crteža i slika. Saznajte više o značenju i korištenju točke u naivnoj umjetnosti, učite s nama o slikarstvu pa sami istražite mogućnosti koje donosi točka i načine na koje možete slikati.
Radionica je namijenjena polaznicima od 7 do 10 godina, besplatna je, a materijal za slikanje vas čeka u Muzeju.

– proštenje kod crkve Sv. Antuna Padovanskog
– sv. Misa u crkvi Sv. Antuna Padovanskog

zatvori