Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Jedinstvena manifestacija održat će se ove subote u Novigradu Podravskom, Rupčić: Naš festival je jedini koji na ovaj način promovira ženu

Jedinstvena manifestacija održat će se ove subote u dvorani Osnovne škole Prof. Blaž Mađer u Novigradu Podravskom.

Naime, na rasporedu je 11. izdanje Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije. Tim je povodom danas održana i najavna konferencija za medije, a kako je to rekla Verica Rupčić, predsjednica organizacijskog odbora manifestacije i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, na ovogodišnjoj manifestaciji predstavit će se 14 žena, festival nema natjecateljski karakter, a žene će u najboljem svjetlu predstaviti svoj rad.

– Na području Hrvatske ima jako puno manifestacija gdje se predstavljaju udruge, uvijek je to grupa ljudi. Naš festival je jedini koji na ovaj način promovira ženu – ona je u fokusu kao pojedinka. Provodimo festival s ciljem afirmacije žena, odnosno različitosti njihovih života. Jedini zadani kriterij za sudjelovanje u manifestaciji je da svaka žena prepozna festival kao jedinstvenu priliku za promociju, prezentaciju svojega života i svega onoga što joj je važno – objasnila je. Spomenula je i kako se ove godine festival održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, dok se sam festival provodi u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

U službenom programu će tako sudjelovati žene najrazličitijih profila, zanimanja i dobnih skupina. Najmlađe sudionice će imati 39, a najstarija 77 godina. Festival ima i međunarodni karakter s obzirom na to da jedna sudionica dolazi iz Gradišća u Austriji.

– Sudionice će urediti izložbene štandove gdje će prezentirati sve ono što rade uz puno mašte i ideja. Svaka će pokazati svoj rad, društveni angažman i kreativnost, a neke od njih naglasak će staviti na očuvanje tradicije. Svim ženama dajemo jednaku pažnju, svaka je žena posebna na svoj način. Nakon pojedinačnog predstavljanja, slijede slajdovi na video zidu koji će ilustrirati fotografije jer slika govori više od samih riječi. Nakon toga slijedi podjela priznanja i uručivanje unikatnih poklona svim sudionicama – naglasila je i dodala kako će štandovi za razgledanje biti otvoreni od 17 sati. Uz to, manifestacija će imati i humanitarni karakter – članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice imat će izložbeni štand kroz koji će prikupljati potrebna sredstva za rad.

Kako je to pak rekao Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski, zadovoljstvo mu je da je baš Novigrad Podravski izabran za održavanje ovog festivala.

– Festival za nas ima višu dimenziju, bit će uvod u proslavu Dana općine i blagdana Župe Rastanak svetih apostola koje smo ove godine nazvali “Novigradsko ljeto 2022.”. Imat ćemo događanja tijekom cijelog mjeseca, a najbolja uvertira u srpanj je upravo ovakav festival koji ima snažnu poruku – naglasio je.

U subotu će se održati festival unutar festivala, a bit će vremena i za promociju Monografije

Spomenimo da će subotnja manifestacija ujedno biti festival u festivalu s obzirom na to da će na prijedlog načelnika Brljeka biti održano peto izdanje “Raspjevane Podravine”. O detaljima ovog festivala govorila je ravnateljica škole Lidija Peroš.

– Festival “Raspjevana Podravina” bit će revijalan, održava se pet godina zaredom, no zbog pandemije dvije godine nije bio održan. Nastupit će pobjednici svih pet godina i tako se predstaviti. Posebno mi je drago što će se festival održati u Novigradu Podravskom i u školskom prostoru, odnosno u sportskoj dvorani. Veliku važnost preuzeo je KUD Ivan vitez Trnski koji je nositelj ovog festivala, dok je škola suorganizator – kazala je.

No, aktivnostima tu neće biti kraj – tijekom trajanja središnje manifestacije održat će se i predstavljanje Monografije koja prikazuje 10 godina postojanja Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

– Povodom obilježavanja 10 godina od nastanka i provedbe festivala izdali smo Monografiju čija promocija zbog pandemije prošle godine nije održana, a održat ćemo ju sada. Za nas je ovo značajna obljetnica, ali i značajna knjiga – od prvotne ideje koja je kroz prve tri godine pokazala nedostatke, pa sve do promjene naziva i koncepcije u koju smo željeli uključiti što veći broj žena. Nije bilo lako niti jednostavno, najteži dio posla bio je pronaći žene jer znamo da su često samozatajne. Bilo nam je važno da ostane zapisano za buduće generacije da su u našoj lijepoj Podravini i Prigorju stvarale mnoge marljive žene s mnoštvom posebnosti; bavile su se raznim poslovima, bile su nositeljice svojih OPG-ova, vlasnice obrta i poduzeća, domaćice koje su brinule i o obitelji, domaćinstvu, povrtnjaku, polju i svemu što je trebalo. U rijetkim slobodnim trenucima često duboko u noć stvarale su umjetnička djela – objasnila je Rupčić.

Monografija je ujedno i njeno životno djelo, nastavila je, a kronološkim je redom tako prikazala životne priče s fotografijama svih 110 sudionica koje su tijekom godina sudjelovale u festivalu.

– U uvodnom dijelu prikazala sam rad povjerenstva sa svim elementima i sazivima kroz 10 godina te sa svim aktivnostima kojima se bavilo. U knjigu je uvršten rad, odnosno ciljevi udruge žena ruralnih područja, uvrštene su i zahvale suradnicima – poručila je i dodala kako će Monografija biti podijeljena sudionicama, suradnicima, općinama i knjižnicama na području županije.

zatvori