Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije aktivan i u drugoj godini provedbe

Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije tijekom svibnja 2022. godine proveo je brojne aktivnosti u cilju informiranja i uključivanja građana o aktivnostima Europske unije, suradnje sa školama i medijima te promicanja regionalne mreže centara.

Dan Europe, koji označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije” i slavi se 9. svibnja svake godine, obilježen je aktivnostima Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije koje su trajale cijeli tjedan u razdoblju od 9. do 13. svibnja 2022. godine. Na sam Dan Europe, 9. svibnja 2022. godine, održana je press konferencija na temu aktivnosti Razvojne agencije PORE KKŽ koja je do sada pripremila i provela sveukupno 300-tinjak projekata ukupne vrijednosti 1,2 milijardi kuna te kontinuirano pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova javnopravnim tijelima s područja Koprivničko-križevačke županije u okviru projekta tehničke pomoći UZ PORU PO POTPORU.

Istoga dana održana je i prezentacija na temu “Europska unija za mlade – Europska godina mladih 2022.” tijekom koje su predstavljeni dostupni programi za mlade u 2022. (Erasmus, Europske snage solidarnosti), kao i Europski portal za mlade te mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima programa Europske unije za učenike i profesore. Prezentaciji su prisustvovali učenici i profesori Gimnazije Fran Galović Koprivnica, Srednje škole Koprivnica te Obrtničke škole Koprivnica, a nakon prezentacije održan je kviz za učenike na temu Europske unije gdje su učenici mogli na zabavan i informativan način provjeriti svoje znanje o Europskoj uniji.

U nastavku tjedna u Razvojnoj agenciji PORI KKŽ u okviru aktivnosti Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije gostovali su student diplomskog studija Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Boško Kaluđerović koji se nalazi na studentskoj razmjeni na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima u okviru programa Erasmus+ i njegova mentorica dr. sc. Kristina Svržnjak, a glavne teme razgovora bile su aktivnosti Razvojne agencije PORE KKŽ, kao i Europe Directa Koprivničko-križevačke županije.

Krajem tjedna, 12. i 13. svibnja 2022. godine, održan je obilazak primjera dobre prakse i razmjena iskustva u suradnji s Europe Direct centrima iz Rijeke i Karlovca. Obilasku su prisustvovali predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Regionalne razvojne agencije PORE Koprivničko-križevačke županije i projektni tim projekta “Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji” koji, uz Koprivničko-križevačku županiju i Razvojnu agenciju PORU KKŽ, čine i Obrtnička škola Koprivnica kao nositelj projekta te Strukovna škola Đurđevac kao partner. Ova aktivnost dodatno je doprinijela povezivanju sa školama što je i jedna od glavnih zadaća Europe Direct centara, a tijekom obilaska sudionicima su predstavljene inicijative Back to School i Back to University. Nadalje, provedbom ove aktivnosti ojačana je i međusobna suradnja spomenutih Europe Direct centara.

Krajem svibnja održan je generalni sastanak Europe Direct centara u Milanu na kojem je sudjelovala voditeljica Europe Directa Koprivničko-križevačke županije Maja Belković Došen. Na sastanku su predstavljene sve aktualnosti vezane uz Europsku uniju, s naglaskom na komuniciranje u kriznim situacijama, Europski plan oporavka NextGenerationEU, kao i European Green Deal. Kroz brojna događanja, panel rasprave i interaktivne radionice sudionici su međusobno razmjenjivali iskustva i dobru praksu kako bi sve informacije vezane uz gore navedene aktualne teme mogli što jednostavnije komunicirati prema građanima i ciljnim skupinama.

Od nadolazećih aktivnosti valja spomenuti radionice u suradnji s Europskom komisijom u Hrvatskoj, Hrvatskom narodnom bankom, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom financija vezano uz aspekte ulaska u euro zonu namijenjene poduzetnicima, a koje će se održati u prvoj polovici srpnja.

zatvori